Lightroom Classic Denoise

Med funksjonen Denoise reduserer Lightroom automatisk støy ved hjelp av kunstig intelligens.

© Digital FOTO

Støyfrie bilder i Lightroom med ett klikk

Adobe er klare med store oppdateringer av Lightroom-programmene sine til bilderedigering. Det gjelder ikke minst støyreduksjon ved hjelp av AI.

20. april 2023 av Poul Siersbæk

Med versjon 12.3 av Adobes bilderedigeringsprogrammer Lightroom og Lightroom Classic byr Adobe på markante oppdateringer. Flere av dem involverer kunstig intelligens, også kalt AI.

Intelligent støyreduksjon

Den aller største nyheten i Lightroom 12.3 er funksjonen Denoise i panelet Details. Her trykker du bare på knappen Denoise, så analyserer programmet bildet ditt og oppretter en dng-fil som er automatisk renset for støy. 

Funksjonen bruker kunstig intelligens, også kalt AI, til å lage et realistisk resultat med utgangspunkt i de enkelte pikslene. Det tar imidlertid 30 minutter å opprette filen.

Funksjonen aktiveres i et vindu som også gjør det mulig å bruke Super Resolution-funksjonen samtidig. Som med Super Resolution fungerer Denoise bare med raw-filer. 

I panelet Details er det imidlertid fortsatt mulig å dra i velkjente skyveknapper som Luminance, Detail og Color hvis du selv vil redusere støyen i både raw og jpeg.

>Les også: Det beste programmet til raw-filene dine

Lightroom Classic Denoise

Når du klikker på Denoise, åpner Lightroom et kontrollvindu. Når innstillingen er optimal, klikker du bare på Enhance og venter.

© Digital FOTO

Enkel maskering av personer

En annen spennende innovasjon er en rekke nye maskeringskategorier for Select People under Masking. Når Lightroom har registrert ett eller flere ansikter i et bilde, klikker du bare på miniatyrbildet, så åpnes det en ny palett. 

Her kan du spesifikt velge om du vil lage en maske som f.eks. dekker personens klær, hår, skjegg eller øyne. Deretter kan Lightroom bruke AI til å ta seg av det gjeldende området selv.

Nå kan du justere lys og kontrast innenfor maskeområdet ved hjelp av Curves.

>Les også: Dette er forskjellene på Lightroom og Lightroom Classic

Lightroom Classic Person Mask

Med funksjonen Person Mask vet Lightroom selv hva som f.eks. er hår eller klær i et portrett. Dermed kan du svært raskt lage en avgrenset maske.

© Digital FOTO

Bedre oversikt i nye Lightroom

Med den nye oppdateringen av Lightroom og Lightroom Classic får vi også et par andre gode nyheter. Det er f.eks. mulig å få en kjapp oversikt over justeringsmodulene du har brukt. Disse angis med et hvitt øye-ikon.

Du kan også åpne et bilde i Photoshop som et Smart Object direkte inne i Lightroom. Programmene er også oppdatert med de nyeste kamera- og objektivprofilene.

Du kan lese mer om Lightroom og Lightroom Classic her.

Kanskje du er interessert i...