Raw bildebehandling

Det beste programmet for raw-filene dine

Mange fotoentusiaster har allerede oppdaget hvor mange flere nyanser som gjemmer seg i en raw-fil i forhold til jpeg. Men hvilken programvare er den beste? Vi har testet ni av dem.

24. oktober 2016

Vi anbefaler alltid at du tar bilder i råformat hvis du skal behandle bildene dine.

Det gjør vi fordi du har mye mer data å jobbe med med raw-filer, og da kan du få fram flere detaljer i høylys og skygger, få bedre farger og oppnå en perfekt balanse mellom minimalt med korn og høy detaljgjengivelse.

Raw-filene tar mer plass enn jpeg, men gir altså langt høyere bildekvalitet til bildebehandlingen.

> LES MER : 5 gode grunner til å knipse i raw!

Raw-filer krever en konverter

For å kunne jobbe med raw-filene og lagre de justerte bildene i et format som kan brukes i alle andre programmer, må man bruke en raw-konverter, slik som de vi tester her.

Programmerne jobber på to forskjellige måter. Noen av dem tar en raw-fil og konverterer den når du skal bruke den, og etterpå åpner og lagrer du den i et universelt filformat, f.eks. jpeg.

I den andre typen kan du hente fram en raw-fil med flere ukers mellomrom og jobbe med den, og først når du skal bruke den, eksporterer du den som jpeg.

Vi har testet programmer fra Adobe, ACDsee, Corel, DxO, Phase One, PictureCode og Silkypix, og det er stor forskjell på hva de enkelte programmene krever av datamaskinen din.

Prisene varierer fra snaue 500 kroner til ca. 2600 kroner for en lisens, mens Adobes programmer kan fås på abonnementsbasis med månedlig betaling på kr 117,50.

Som abonnent kan du lese hele testen via linken øverst på siden.

Du kan lese anmeldelser av de enkelte programmene i Utstyrsguiden.

Kanskje du er interessert i...