Raw-filer har mye mer data du kan jobbe med, så du kan få fram flere detaljer i høylys og skygger, få bedre farger og en perfekt balanse mellom et minimum av korn og høy detaljgjengivelse.

© Shutterstock

Redaksjonens tre favoritt-bildebehandlingsprogrammer som kan raw-konvertere

Vi viser deg tre bildebehandlingsprogrammer som gir deg fullt utbytte av raw-filene dine.

Vi anbefaler alltid at du tar bilder i råformat hvis du skal behandle bildene dine.

Det gjør vi fordi en raw-fil har et større dynamisk omfang og et mer nyansert fargerom enn en komprimert jpeg-fil. Derfor er raw-filer bedre rustet for behandling, siden du har alle dataene kameraet ditt kan fange opp.

Men det krever selvfølgelig at du har et bildebehandlingsprogram som lar deg redigere og konvertere raw-filer.

En raw-konverter er altså essensiell hvis du skal kunne jobbe med raw-filene og lagre de justerte bildene i et format du kan bruke i alle andre programmer.

Her viser vi hvilke programmer vi bruker mest i redaksjonen, til råformatfilene våre:

1. Lightroom
2. Luminar
3. Capture One

> Les også: 5 gode grunner til å fotografere i råformat!

1. Lightroom

Lightroom er et fantastisk bildebehandlingsprogram, for det hjelper deg med både å behandle og organisere bildene dine.

I programmet får du både en raw-editor og et katalog der du har mulighet for blant annet sortering og søkeord-tagging, så du alltid har kontroll på bildene dine.

Du kan enkelt importere raw-filene dine når du skal behandle dem, og når du er ferdig med å behandle bildet, er det lett å konvertere til for eksempel det mer universelle jpeg-formatet.

I Lightroom jobber du samtidig ikke-destruktivt med bildene dine, noe som vil si at du ikke sletter eller overskriver bildedata. Dermed er det mulig å gå tilbake i tid og finne alle de forskjellige justeringene du har gjort på bildet.

Tidligere versjoner blir altså ikke overskrevet, slik de blir i mange andre programmer som bare lar deg se på den siste versjonen du har behandlet.

> Les også: Videokurs: Få det beste ut av Lightroom

Lightroom-ikon på PC

Ved å slette duplikater og dårlige bilder du uansett ikke vil se på, kan du raskt spare mange gigabyte med plass på harddisken. 

© Shutterstock

2. Luminar

Som Lightroom er Skylum Luminar 4 et komplett bildebehandlingsprogram som lar deg organisere og justere både raw- og jpeg-filer.

Men i motsetning til Lightroom bygger Luminar i større grad på filtre som du kan legge på bildene dine.

Du bestemmer hvor kraftige filtrene skal være, ved å trekke i en skyveknapp, og så finner Luminar selv ut hvilke deler av bildet programmet skal behandle.

Som et eksempel er Luminars 'Sky Enhancer'-funksjon et filter som selv finner himmelen på bildene dine, og ved å trekke i en skyveknapp så kan du gjøre himmelen mer intens og blåere.

Dermed overlater du en stor del av behandlingen til programmet, noe som er praktisk, men samtidig mister du også litt kontroll når programmet tar over.

> Les også: 6 stilige effekter du lett skaper i Luminar 3 

Mann behandler bilde i bildebehandlingsprogram.

Funksjonen Portrait Enhancer i Luminar finner selv ansikter og detaljer i dem, og så bruker du skyveknapper til å gjøre øynene hvitere, leppene mørkere og mye mer.

© Shutterstock

3. Capture One

Capture One er et fremragende bildebehandlingsprogram som fungerer til både Mac- og Windows-maskiner, og her kan du også jobbe med raw-filer.

Programmet støtter faktisk raw-filer fra mer enn 500 kameraer, så du kan bruke det med de aller fleste speilløse system- og speilreflekskameraer.

Det er verdt å merke seg at Capture One gir deg utrolig gode farger på raw-bildene når du bruker standardinnstillingene i programmet, noe som gjør hele prosessen litt enklere, for du får et godt utgangspunkt.

> Les også: 6 grunner til å bruke Capture One til bildebehandling

Kanskje du er interessert i...