Mann fotograferer i naturen

Det er ikke nok å ta et godt bilde for å vinne en fotokonkurranse. Også formalitetene må være på plass, så dommerne ikke kasserer bildet ditt med én gang.

© Shutterstock.com

5 ting du alltid må huske når du deltar i fotokonkurranser

Det er både gøy og spennende å delta i fotokonkurranser. Her ser du hvordan du øker mulighetene dine å komme øverst på pallen.

19. august 2020 av Kristoffer Engbo

Til de store konkurransene kommer det inn mange tusen bilder, så som hobbyfotograf er det en stor ære å ende opp blant de beste.

For det første må du sørge for at bildet ditt passer til emnet for konkurransen. Bruk derfor litt tid på å velge ut bildene slik at de passer til konkurrencen. 

Vil du øke mulighetene for å vinne, må du også passe på at det helt grunnleggende er på plass. Dommerne har ikke tid til å gå tilbake tilbake til noen som har sendt inn i feil format eller lignende, så som regel vil bildene bare bli kassert.

>Les også: Det viktigste du må vite om komposisjon som fotograf

Skjermbilde fra www.worldphoto.org

På hjemmesiden til konkurransene vil du ofte kunne se de beste bildene fra konkurransen de siste årene, og de gir deg et godt inntrykk av hva dommerne er ute etter. Her ser vi Sony World Photography Awards' hjemmeside.

© Screendump

Under får du de fem viktigste tingene du må huske når du deltar i en fotokonkurranse.

1. Sjekk betingelsene

De fleste konkurranser har spesifikke krav til bildene. Sjekk grundig at bildene innfrir kravene før du sender dem inn. I tillegg til emnet kan det for eksempel være regler om hvor mye bildebehandling de kan ha fått, med mer.

2. Send inn i full oppløsning

Med mindre noe annet er angitt, bør du sende inn bildene i full oppløsning, for kanskje skal de på trykk, noe som krever mange piksler. Merk deg at noen konkurranser spesifiserer bildestørrelsen.

>Les også: 5 gode grunner til å fotografere i råformat

3. Lagre i jpeg-format

I utgangspunktet bør du sende inn bilder i jpeg, som er det vanligste formatet ikke tar opp all verden med plass. Lagre imidlertid med en lav komprimering så bildekvaliteten ikke blir forringet.

4. Fjern vannmerket

Du kan være nesten helt sikker på at bildet ditt blir kassert hvis du setter inn logoer, vannmerker eller en tekst med navnet ditt på bildene. La bildet være rent og uten forstyrrelser.

5. Dropp rammen

Sett heller ikke inn rammer eller lignende i bildebehandlingen. Det forstyrrer bildet og gjør at det skiller seg ut i negativ retning når det blir vist sammen med andre bilder.

Lær av konkurransevinnerne i Digital FOTO 13/2020

I Digital FOTO nr. 13/2020 kan du se de beste bildene fra to store internasjonale naturfotokonkurranser. 

Vi gir deg historiene bak bildene og forteller deg hva du kan lære av de dyktige fotografene, så du kan få enda bedre bilder.

Kanskje du er interessert i...