99 cent av Andreas Gursky
99 Cent

Det er nesten en selvmotsigelse, men bildet av de ekstremt billige varene – en kommentar til menneskets forbrukskultur – er et av verdens dyreste fotografier.

© The Doris and Donald Fisher Collection at the San Francisco Museum of Modern Art. © Andreas Gursky / Courtesy Sprüth Magers

Ikoniske bilder: Historien bak verdens dyreste bilde

Et supermarked i Los Angeles høres ikke umiddelbart ut et fantastisk motiv. Likevel skulle et bilde av det vise seg å innkassere 30 millioner kroner til fotografen.

16. desember 2020

Noen av bildene som er blitt tatt opp gjennom årenes løp, har fascinert oss i en slik grad at de har fått kultstatus og blitt ikoniske.

I denne artikkelserien ser vi nærmere på noen av de mest ikoniske bildene de fleste av oss nok har sett før, men som vi ikke nødvendigvis kjenner historien bak for.

Vi begynner med Andreas Gurskys bilde «99 Cents» fra 1999.

«99 Cents» ble solgt for 30 millioner kroner

«99 Cents» ble verdensberømt da det i 2007 ble solgt for et astronomisk høyt beløp. Det ga nemlig kunstneren hele 30 millioner kroner. Et beløp vi innimellom ser på auksjoner når det blir solgt malerier, men for aller første gang føk prisen kraftig i været under salget av et fotografi.

Bak bildet står den tyske fotografen Andreas Gursky, som er mest kjent storformatbildene sine av landskap og arkitektur.

Også «99 Cents« kan trygt kalles storformat. Det måler nemlig hele 2,07 x 3,36 meter. Storformat er en betegnelse for bildebrikkens – eller i de analoge dager filmens – størrelse. Her kategoriseres storformat som 102 x 127 mm eller større..

> Les også: Ikoniske bilder: Historien bak «Lunch atop a skyscraper»

Andreas Gursky 99 Cents
99 Cent

Når Andreas Gursky har tatt bildene sine til storformat, er kan det skje at enkelte steder blir uskarpe. Derfor skanner han negativene og jobber digitalt med dem. Er det uskarpe elementer i bildet, fjerner han dem i bildebehandlingen.

© The Doris and Donald Fisher Collection at the San Francisco Museum of Modern Art. © Andreas Gursky / Courtesy Sprüth Magers

Når hverdagsgjenstander blir til kunst

Bildet er tatt i en 99 cents-butikk på Sunset Boulevard i Los Angeles og er satt sammen digitalt av en rekke bilder.

Generelt har Gursky spesialisert seg på å fotografere store, åpne og gjerne halv- eller helanonyme steder og ofte – som her – fra et hevet perspektiv.

Med sin schwung for komposisjon og en overlegen teknikk forvandler Gursky hverdagsmotiver til kunst. De mange hyllene med uendelig mange fargerike varer blir nesten til et impresjonistisk maleri.

> Les også: Slik tar du flotte kunstbilder hjemme

En manipulasjon av virkeligheten

Gursky er ikke redd for å endre litt på realitetene, og «99 cents» er da heller ikke et nøyaktig bilde av virkeligheten.

Han manipulerer nemlig gjerne bildene sine for å understreke effekten og budskapet han er på jakt etter. Og med «99 Cents» er det forbrukskulturen og de ekstremt billige varene som blir kritisert.

I dette bildet er for eksempel fargene justert, og et speiltak er lagt til for å få et enda mer kompakt og fullt uttrykk. Muligens er også personer fjernet fra bildet.

> Les også: Slik tar du fantastiske bilder av dråper

Kanskje du er interessert i...