Vårmånedene er en fantastisk tid til å gå på fotojakt, og et av de mest magiske tegnene på vårens ankomst er morgenduggen, som får alle blomster og planter til å glitre som diamanter i solen.
Du trenger imidlertid ikke vente på morgendugg for å fotografere duggdråper. Du kan også bare gå ut rett etter et regnskyll, eller ved å bruke en spruteflaske kan du selv påføre dråper på planter du vil fotografere.
Her får du en enkel og oversiktlig guide til å ta de flotteste bilder av dråper.
Bruk makroobjektiv eller mellomringer
En vanndråpe er et meget lite motiv, og for å få den til å fylle så mye i bildet at man faktisk kan se den, må du bruke et makroobjektiv som gjengir motivet i minst 2:1 og gjerne 1:1 størrelsesforhold.

Det er mange måter å fotografere vanndråper på – du kan f.eks. velge å fotografere dem ovenfra og ned og på den måten få med den fine teksturen i bladet.
© ShutterstockBrennvidden er ikke fullt så viktig som hvis du f.eks. skulle fotografere insekter, hvor det er godt å kunne stå litt på avstand, men 100 mm er et godt utgangspunkt til dette motivet.
Har du ikke et makroobjektiv, kan du vurdere å investere i et sett mellomringer. Med en mellomring mellom objektiv og kamera kan du fokusere tettere på enn normalt, og det koster mindre enn et makroobjektiv.
> Les også: Mellomringer – en billig metode for makro
Sett kameraet på stativ
Når du tar bilder med et makroobjektiv, blir dybdeskarpheten automatisk ekstremt lav, også selv om du velger en liten blenderåpning.
Det betyr at selv den minste bevegelse vil forskyve fokus så mye at dråpen ikke lenger vil stå skarpt. Derfor er det viktig at du setter kameraet på stativ, så du kan holde det helt i ro.
> Få overblikk over de forskjellige typene av kamerastativer i Fordelssonen
Velg en blenderåpning på F5.6-8.0
Vi vet godt at du vil ha en bløt bakgrunnssløring. Og det kan du også få, selv om du velger en blenderåpning som er litt mindre enn det som objektivet ditt kan gå ned på.

Med et makroobjektiv får du rikelig med bakgrunnsløring selv om du velger en mellomstor blenderåpning.
© ShutterstockSom sagt, så blir dybdeskarpheten nemlig ekstremt lav når du setter et makroobjektiv på kameraet, og hvis du velger f.eks. F2.8, blir fokusområdet så lite at det er snakk om ganske få milimeter.
Slå på manuell fokus
Det kan være vankelig for kameraets autofokus å treffe helt riktig, og ofte vil du få bilder der bare bladet under dråpen er knivskarpt, hvis du lar det være opp til autofokusen.
Slå i stedet på manuell fokus, aktivér live view og zoom inn på kameraskjermen for å kunne stille fokus helt presist på dråpen.
> Les også: Alt du må vite om makrofotografering