Ferskener på blank flate

Bildet av de to fersknene krevde bare en blank bordplate, en hvit vegg som bakgrunn og godt lysinnfall. 

10 fotoidéer som kan kickstarte kreativiteten din

Er du gått i stå? Det er likevel ingen grunn til å la kameraet ligge og samle støv, for verden byr på mange motiver som kan blåse liv i fotogleden og gi interessante bilder.

6. april 2018 av Sarah Marie Winter

Det beste du kan gjøre for å bli en bedre fotograf, er å øve deg. Det vil selvfølgelig si å ta bilder – gjerne mange av dem, og gjerne så ofte du bare kan. 

Men noen ganger kan det være vanskelig å finne motivasjonen og inspirasjon. For hva skal man ta bilder av? 

Vi har funnet fram 10 motiver du kan kaste deg over når du føler deg tom for inspirasjon. 

1. Kjæledyr
2. Teksturer og mønstre
3. Samlinger
4. Røyk og ild
5. Transportmidler
6. I kjøleskapet
7. Geometriske mønstre
8. Èn bestemt farge
9. På landet
10. Lokale begivenheter

1. Kjæledyr

Hund som hopper i luften

Hvis du kan fange hunden din midt i et hopp, har du en god sjanse for å få et fantastisk bilde. Ta med en ball eller et par godbiter slik at du kan aktivere din firbente venn og fange oppmerksomheten når du skal ta nærbilder. 

© Shutterstock

Har du en hund? Sleng kameraet over skulderen og ta med din firbente venn ut i skogen, parken eller der du pleier å gå tur. 

Sørg for å få noen nærbilder av hunden når den er nysgjerrig, leken og på vakt overfor andre hunder. Du vil bli overrasket over hvor sterke uttrykk hunden din kan ha. 

Lekne geitekillinger, hester, krypdyr og fisk er også gode motiver. Hvis du ikke har et kjæledyr selv, kjenner du kanskje noen som har det. 

De fleste dyreeiere vil mer enn gjerne ha et godt bilde av dyrene sine. 

> Les også: Derfor er hunden din beste fotovenn

2. Teksturer og mønstre

teksturer og mønstre fotografi

Du finner mønstre og teksturer overalt i naturen, hvis du ser deg rundt. De kan gi deg inspirerende bilder. 

© Shutterstock

Ved å gå helt innpå de mange teksturene som finnes overalt i omgivelsene dine, trener du ikke bare opp de fotografiske evnene – du trener også blikket for å se detaljer.

Hvis du har et makroobjektiv eller en makroring,, kan du bruke det til å komme virkelig nært, men du kan også bruke andre objektiver.

Interessante teksturer kan for eksempel være skallet på en frukt, barken på et tre, murstein, stoff, rust – når du først er i gang, vil du se teksturer og strukturer overalt.

3. Samlinger

Samling fotografi

Frimerker, mynter eller lekebilder. En samling kan være et spennende motiv å fotografere. 

© Shutterstock

Hvis du er en samler eller kjenner en som samler på noe, bør du tenke over hvordan du kan fotografere samlingen på en interessant måte.

Folk samler på de merkeligste ting – frimerker, bruskorker, steiner, antikke dukker. Felles for de fleste samlinger er at de med det rette oppsettet kan gi deg spennende bilder med mange detaljer man kan fortape seg i. 

4. Røyk og ild

Sølvfargede stearinlys mot svart bakgrunn

Bruk stearinlys, blokklys eller burdagslys - bare fantasien setter grenser. Sett deg i et mørkt rom med et stativ for å få en helt enkel bakgrunn. 

© Shutterstock

Det finnes ikke to like bilder av røyk, og dette gjør det til et motiv som alltid er interessant – både i seg selv og som en effekt i portretter. 

Vi har skrevet en artikkel om hvordan du fotograferer røyk, men hvis du allerede har prøvd det, kan du også gå et skritt videre og bytte ut røkelsespinnene med et stearinlys. 

Sørg for å bruke et helt mørkt rom og et stativ eller et annet stabilt underlag – og vær forsiktig.

5. Transportmidler

De fleste transportmidler kan gi deg interessante bilder.

Hvis du er i nærheten av en tog- eller t-banestasjon, kan du fotografere rulletrappene, de ventende passasjerene eller toget når det kommer inn til plattformen.

Hvis ikke, kan du se etter biler, syklister, skateboardere, båter, traktorer eller hestekjerrer. Selv olabiler er noe du kan bruke. Det viktigste er at det er et transportmiddel.

Du kan for eksempel jobbe med forskjellige lukkertider for å få forskjellige bilder. 

6. I kjøleskapet

Dette er sikkert ikke noe du tenker over under matlagingen, men mange matvarer er utrolig fotogene hvis du setter dem i de riktige omgivelsene.

Åpne kjøleskapet og let etter mat som kan bli til flotte bilder, for eksempel fargerike frukter og grønnsaker, kaffebønner, brusflasker av glass - bare fantasien setter grenser.

Les også: 8 enkle tips for matfotografering

7. Geometriske mønstre

Nærbilde av fargerike fliser

Se ned når du går inn i en butikk - kanskje gjemmer gulvet på de fineste geometriske mønstre. 

© Shutterstock

Sirkler, linjer, buer, gjennomskjæringer – du kan finne geometriske mønstre stort sett alle steder hvis du ser godt nok etter. 

Begynn med å lete hjemme, for eksempel i muslingskall, baderomsfliser eller bordplater. Når du har funnet alle de interessante mønstrene du kan, går du ut og leter i gatebildet, eller gå inn i butikker. 

Hvis solen skinner, kan også skygger skape flotte mønstre på vegger, fortau og biler. 

8. Èn bestemt farge

Gatebilde

Rød. Velg en farge og gå på jakt etter den i bybildet. Dette er en god utfordring hvis du mangler inspirasjon. 

© Shutterstock

Velg en hvilken som helst farge og gå ut på en fototur gjennom byen. Hold øynene åpne for den fargen du valgt, og fotografer hver eneste ting du finner i den fargen.

Se i butikkvinduer, på klærne til andre, på skilt, flagg, inngangsdører, fugler, absolutt alt du kan finne. Selv om det kanskje er vanskelig å finne fargen til å begynne med, må du ikke gi opp. Den dukker nok opp.

Les også: Det viktigste du må vite om komposisjon

9. På landet

Gammel låve fotografert mot mørk himmel

Du trenger ikke godt vær for å ta gode bilder på landet – tvert imot. Bilder av forfalne bygninger blir som regel mer effektfulle hvis himmelen er mørk og truende. 

© Shutterstock

Hvis du har en bil til rådighet, kan du kjøre deg en tur på landet. Store, tomme åkre og gamle, falleferdige gårder kan bli spennende motiver, uansett om været er godt eller dårlig. 

Se også etter kyr, sauer, geiter og høns. De tre første dyrene kan man som regel komme svært tett på, uten at de blir skremt bort. Pass imidlertid på at du ikke går inn på privat eiendom.

10. Lokale begivenheter

Finn fram lokalavisen og sjekk hva som skjer i nærområdet ditt den kommende tiden. Hvis det er en begivenhet som høres interessant ut og er åpen for alle, tar du med kameraet og drar dit for å fotografere den.

Det kan være alt fra linedance til et loppemarked, bridgeturnering, halvmaraton eller en demonstrasjon.

Bonus: Kast deg over bildebehandling

Hvis inspirasjonen for å fotografere mangler, kan du kaste et ekstra blikk på noen av de gamle bildene dine og gi dem en runde på datamaskinen.

Et bilde med et par år på baken kan bli magisk hvis det får en runde i Photoshop. Kanskje kan du sette sammen to bilder til et nytt og spennende motiv?

I den nye boken vår om bildebehandling får du mange tips og inspirasjon til nye og spennende effekter for bildene dine.

Få kursboken "100 tips og kurs" med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner. Se tilbudet her. 

Kanskje du er interessert i...