Dråper renner nedover et blad
© Holger Svend Anderson

3 gode grunner til å begynne med makrofotografering

Makrofotoobjektiver gir deg mange fordeler sammenlignet med andre objektiver, og de gjør deg i stand til å fange motiver som er helt umulige med vanlige objektiver. Les videre for å se hvorfor du bør starte med sjangeren.

1. Vis detaljene øyet vanligvis ikke ser

Med et makroobjektiv kan du åpne opp for en hittil skjult verden som normale objektiver ikke kan komme i nærheten av å fotografere. 

Derfor handler det som makrofotograf om at du skal zoome inn på de detaljene som vi enten ikke kan se eller som vi ikke legger merke til i hverdagen vår. 

Det kan f.eks. være detaljene i et øye, kronbladene på en blomst, en hengelås eller et sirlig mønster i et kunstverk.

ravfarget øye ser mot et lys

Ekte makroobjektiver kan minimum gjengi motivet 1:1 på bildebrikken, men noen objektiver kan gi deg enda høyere forstørrelse.

© Shutterstock

2. Makroobjektiver er sylskarpe

Spesialobjektivene som denne sjangeren byr på, er som hovedregel ikke bare i stand til å gjengi et motiv i naturlig størrelse 1:1. De er også ofte blant de skarpeste objektivene i brennvidden.

Til Sonys speilløse systemkameraer har vi for eksempel det nærmest ikoniske 90 mm F2.8, som er blant de skarpeste objektivene på markedet og brukes av flere portrettfotografer. 

Når du først har investert i et ekte makroobjektiv, får du derfor også et knivskarpt objektiv som du kan bruke til andre sjangre. 

>Les mer Slik velger du riktig objektiv

Nøkkel sitter i lås

Det finnes makroobjektiver med mange forskjellige brennvidder, der de mest klassiske er 105 mm. 50 mm kan brukes til portretter, men de kan også få med mer av bakgrunnen, som her. 

© Shutterstock

3. Fremhev detaljene med dingser

Makrobilder er mye mer enn bare blomster og sommerfugler. Du kan f.eks. også ta mye mer interessante nærbilder av detaljerte motiver uten å måtte investere i dyre makroobjektiver.

Det finnes nemlig flere forskjellige metoder som du kan ty til i stedet, og en av dem er mellomringer, som øker avstanden fra objektivet til bildebrikken i kameraet. Det flytter dermed punktet for hvor nær objektivet ditt kan fokusere.

 >Les mer Alt du bør vite om makrofotografering

Kanskje du er interessert i...