De siste årene er analogfotografering blitt stadig mer populært, og selv om noen formater er utgått og objektivene er langt fra så skarpe som de nyeste objektivene, er det fortsatt mye vi digitalfotografer kan lære av analogbilder i dag.
Tålmodighet og komposisjon
Vi er vant til å fotografere i vei, og der vi tidligere kanskje ville tatt bare ett eller to bilder, holder vi i dag ivrig utløserknappen inne og knipser serier på 20–30 bilder om gangen.
Hvis du derimot reduserer hastigheten, som med analogt bilde, vil du ha en tendens til å tenke mer over komposisjonen din og ikke minst den vinkelen du har tenkt å fotografere fra.
Denne økte oppmerksomheten på fotograferingen gjør at du ofte kommer hjem med bedre bilder.
For å minne oss selv om denne lærdommen begrenser vi oss noen ganger til at vi ikke kan ta serier, men bare kan ta ett bilde per motiv vi kommer over.
Hvis du ikke finner et analogkamera eller en film som passer til utstyret du har, kan du i stedet prøve å bruke mindre SD-kort på mellom 2 og 4 GB for å gi deg noe av den samme følelsen av begrensninger.
>Les mer Derfor bruker flere portrettfotografer analoge objektiver – og slik gjør du det

Sunny 16 er fortsatt relevant
En annen god læresetning fra analogbildets verden er Sunny 16-regelen, som hjelper deg med å stille inn kameraet ditt og til og med helt uten bruk av automatiske hjelpemidler.
Teknikken går ut på at du ser på lyset du har tilgjengelig før du begynner fotograferingen.
Sett blenderen til F16 på solfylte dager, og sett lukkertiden til den samme brøkdelen som ISO-verdien du velger.
Det vil i all enkelhet si at hvis du vil ta et landskapsbilde i sterkt sollys, kan du for eksempel bruke F16 og 1/100 sekund med ISO 100.
Hvis du som analogfotograf bare hadde hatt med filmruller med ISO 200 i vesken din, ville du også måtte bruke en kortere lukkertid på 1/200 sekund.
Hvis du ikke har sterkt sollys fra en skyfri himmel og det for eksempel er tåkete eller solen er på vei ned, må du gjøre blenderåpningen større for å få nok lys.
I takt med at lyset blir dårligere kan du på den måten forsterke og dempe lyset uten å være nervøs for om innstillingene er gode nok.
>Les også Slik fremkaller du analoge bilder

Kjøper du analogt fotoutstyr, kan du ofte bruke det på et moderne speilløst systemkamera med en billig adapter.
© ShutterstockLær deg manuelt fokus
Når de fleste moderne kameraer alltid kan ta fokuseringen automatisk, høres det kanskje merkelig ut at du kan lære noe som helst av å fokusere manuelt, men det stemmer likevel.
Blir du god på å fokusere manuelt, kan det gå fortere og sikrere å skape noen kreative effekter, særlig hvis dette handler om finjustering av fokus nær objektivets nærgrense.
Mange makrofotografer bruker av samme grunn også tid på å lære seg å fokusere manuelt, så hvis du først har lært deg det, blir det også enklere å takle sjangere som den.
>Les mer Alt du må vite om manuelt fokus