Analogt Leica Summilux 75 mm F1.4-objektiv

Leica Summilux 75 mm F1.4 var et glimrende portrettobjektiv til 35 mm-analogkameraer – og ett du kan jakte på.

© Shutterstock

Derfor bruker flere portrettfotografer analoge objektiver – og slik gjør du det

Analoge objektiver blir stadig mer populære blant digitale fotografer – spesielt til portretter. Nedenfor kan du lese hvorfor og lære mer om hvordan du oppnår de samme resultatene selv.

5. juli 2021 av Sarah Marie Winter

Fra 1930-tallet og frem til midten av 1990-tallet ble det produsert utallige analoge kameraer og objektiver. Noen var elendige, noen var gode og enkelte var helt suverene. 

Etter hvert som stadig flere byttet ut de analoge kameraene sine med digitalkameraer, falt prisene på objektivene, og til slutt endte de opp på loppemarkeder, der de ble solgt til bunnpris – hvis de i det hele tatt ble solgt. 

Men den utviklingen er så smått i ferd med å snu. Ikke bare fordi analogfotografering har fått et comeback de siste ti årene, men også fordi mange – særlig portrettfotografer – har funnet ut at de også kan bruke de manuelle objektivene på digitale kameraer.

> Les også: Få kontroll på bildebrikkestørrelsene i kameraene

Hvorfor bruke analoge objektiver?

Det høres kanskje spesielt ut – å sette et gammelt, manuelt objektiv på et nytt og avansert digitalkamera. Men det er flere grunner til at du bør vurdere å prøve det. 

Først og fremst gir det bildene et helt annet uttrykk. Analoge objektiver er ofte mindre skarpe, noe som for eksempel gir mykere hud, og ofte kan de levere en fantastisk, drømmeaktig bakgrunnsuskarphet. 

I tillegg kan du få tak i objektiver av høy kvalitet og med høy lysstyrke til et svært beskjedent beløp. Prisene har riktig nok steget litt de siste årene, men du kan fortsatt finne fantastiske objektiver til under 700 kroner. 

> Les også: Dette betyr blenderverdiene på objektivet ditt

Kvinne fotografert med gammeldagse klær og te utendørs

Hvis du elsker myk bakgrunnsuskarphet, gir et analogt objektiv deg veldig gode muligheter for å få dette – og en langt billigere mulighet enn et nytt digitalt objektiv. 

© Shutterstock

Adapter er nødvendig

Det er par utfordringer ved å bruke analoge objektiver. Først trenger du en adapter som du skrur fast på objektivet og deretter i kamerafatningen.

Søk på kameramodellen din på nettet – det finnes en adapter for stort sett alle digitale/analoge kombinasjoner der ute. 

I dette tilfellet henger pris og kvalitet sammen, så ikke kjøp den billigste du finner. Spør gjerne i Facebook-grupper for fotografer for å sjekke hva andre bruker. 

> Les også: Fire filtre alle fotografer bør kjenne til

Bare manuelt fokus

Vær også oppmerksom på at du ikke kan bruke autofokus med manuelt objektiv. Men ta det med ro – autofokus er en relativt ny funksjon, og fotografer har klart seg godt uten dette i flere tiår.

Hvis du har dårlig syn eller problemer med å treffe riktig med autofokus, kan du på mange nyere kameraer slå på funksjonen «focus peaking» – da vil kameraet fremheve elementene som er i fokus, med en farge. 

Hvis du tar portrettbilder, som er det vi anbefaler å bruke analoge objektiver til, vrir du i så fall på fokusringen til øyevippene eller øynene til motivet ditt lyser rødt.

> Les også: Dette betyr tallene på objektivet ditt

Gamle analoge objektiver

Det finnes mange forskjellige analoge objektiver, og du kan få noen av de mindre populære for under hundrelappen, mens andre er dyrere. 

© Shutterstock

Slik gjør du det:

Spør først familie og venner om de har noe gammelt 35 mm-fotoutstyr liggende. Får du ikke napp der, kan du finne mange gamle objektiver på Finn.no, eBay, Facebook eller på loppemarkeder. 

Søk for eksempel på Carl Zeiss Planar 85 mm 1.4, Canon FD 50 mm f/1.4 SSC eller Nikkor 85 mm f/1.4, som alle er kjent for sin høye optiske kvalitet og gode konstruksjon.

Når du har skaffet objektivet, må du finne en funksjon i kameraet som heter «fotografer uten objektiv», «shoot without lens» eller noe lignende. Når den er aktivert, lar kameraet deg ta bilder selv om det ikke kjenner igjen objektivet.

> Les også: Dette må du vite om analoge kameraer

Kanskje du er interessert i...