Gamla Stan, Stockholm Sverige


© Shutterstock

4 metoder for annerledes bilder av byen

Byens vibrerende og evige tilstand av endring er noe av det mest interessante å fotografere, men det er vanskelig å være original når motivene er foreviget så mange ganger. Vi hjelper deg på vei til hvordan du kan kickstarte kreativiteten din.

13. august 2020 av Christian Trant

Vi hjelper deg med å kickstarte kreativiteten og ta bybilder som skiller seg ut fra mengden. 

1. Farger skaper samspill

Prøv å lete etter matchende farger når du finner motivene dine i byen. Hvis du kan finne steder der to eller flere farger komplimenterer hverandre, kan det skape et interessant uttrykk som gjør bildet ditt mer bemerkelsesverdig.

Dette kan for eksempel være i industriområder, hvor fargene har en tendens til å minne om hverandre. Her kan du få et rått uttrykk ved å fotografere verktøy, maskiner og skilt opp mot ensartede fasader.

Du kan også få flotte fargekombinasjoner i byer som har gamle arbeiderboliger. Her er ofte husene like, men med forskellig fargenyanser, noe som skaper et flott stilistisk uttrykk.

> Les også: Gjør bildene dine mer spennende med turkise farger

Gamla Stan i Sverige

Følg med på om om fargene komplimenterer hverandre. Ensartede farger gir bildet et rolig uttrykk.

© Shutterstock

2. Ram inn motivet ditt

Ta bildet ditt gjennom vinduer, porter eller andre bygninger så motivet ditt blir innrammet av forgrunnen. Dette skaper en flott effekt der innrammingen blir brukt aktivt til å fortelle en del av historien i bildet ditt.

Hvis forgrunnen blir mørk og helt uten detaljer, kan det være fordi kontrastene i bildet ditt blir for store for bildebrikken i kameraet. Du kommer deg utenom dette hvis du bruker HDR-funksjonen i kameraet ditt, som også kalles High Dynamic Range. 

Hvis kameraet ditt ikke har denne funksjonen, kan du alternativt ta flere bilder selv med forskjellige innstillinger, for så å sette dem sammen i for eksempel Photoshop. 

> Les også: Slik får du perfekte HDR-bilder

Elefantporten ved det gamle Carlsberg-bryggeriet i København

Generelt er det mange porter i gamle bydeler.

© Shutterstock

3. Finn spennende street art

Du kan ta stilige og flotte gatekunstbilder hvis du går på oppdagelsesferd i byen. Både små og store bidrag fra lokale kunstnere pryder de fleste større byer. 

Street art viser personligheten til et nabolag, og ofte får du veldig ærlige bilder når du fotograferer graffiti, klistremerker eller hele veggmalerier. 

Du kan også bruke street art som en spennende og annerledes bakgrunn til portrettbilder. 

Les også: Bli en ekspert på gatebilder

Street art

Gå på oppdagelsesferd når du fotograferer byen. Gatekunst er ofte gjemt bort, men det er ofte geniale motiver.

© Shutterstock

Finn stedene der byen speiler seg selv

Hvis du kan speile motivet ditt i elver, bekker eller bare en vanndam kan du ta fantastiske bilder, hvor byen blir gjenspeilet.

Hvis vannet er helt stille og du setter kameraet ditt på stativ, kan du skape bilder som lurer blikket til den som ser dem, siden det ser ut som verden er delt i to.

Glem alt om det gylne snitt når du fotograferer gjenspeilinger. Her gjelder det å få komposisjonen til være delt likt mellom i og over vannet. 

> Les også: 7 tips for å ta flottere landskapsbilder

New York speiles i vannet

Sjekk værmeldingen hvis du er på jakt etter et bilde der motivet ditt skal speiles i vannet. Det krever at det er vindstille. 

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...