Ung mannlig fotograf som tenker seg om

Mange av begrepene i fotoverdenen kan virke ulogiske eller uforståelige. Her svarer vi på noen av spørsmålene du kanskje går og lurer på. 

© Shutterstock

8 fotospørsmål du ikke tør å stille

Fotoverdenen er full av innforståtte uttrykk og ulogiske begreper, og derfor kan det føles litt pinlig å spørre om noe som virker åpenbart for alle andre. Men ta det med ro – her får du svarene på noen av de vanligste spørsmålene.

22. februar 2021 av Sarah Marie Winther

Mange fotobegreper gir ikke mening for utenforstående – enten fordi de kommer fra engelsk ord, eller fordi de er basert på formler fra matematikkens eller fysikkens verden.

Vi mener selvfølgelig ikke at det er noe som heter dumme spørsmål, men vi har vært nybegynnere selv, og vi husker godt at det var noe som virket åpenbart for alle andre, men som ikke ga mening for oss.

Under har vi samlet noen av spørsmålene vi hadde selv – og svarene på dem. 

1. Hva er forskjellen på en bildebrikke og en sensor?

Ifølge Store norske leksikon og andre er det ingen forskjell, men for mange fotografer er dette et hett og til tider betent diskusjonstema. For å unngå misforståelser bruker vi bare uttrykket bildebrikke her i Digital FOTO, mens sensor brukes om alle de mange små sensorene som sitter på selve bildebrikken. 

2. Hvorfor sier vi «blende opp» når vi faktisk velger et lavere blendertall?

Når vi blender opp, gjør vi blenderåpningen større eller åpner den. Det kan virke forvirrende at vi går fra et høyt til et lavere blendertall når vi blender et trin opp, for eksempel fra F11 til F8.0. 

Det skyldes at F-tallet faktisk er en brøk der F representerer brennvidden. På 50 mm vil blenderåpningens diameter på F11 i teorien være 50/11 = 4,55 mm, mens den på F8.0 er 50/8 = 6,25 mm og dermed større. 

Hver gang vi blender opp, blir arealet på åpningen doblet, så det slipper inn dobbelt så mye lys.

> Les også: 10 fotobegreper du må kjenne til

Nærbilde av blender i objektiv

Grunnen til at blendertallet blir høyere desto mindre åpningen blir, kommer av at F-tallet blir regnet ut som en brøk. 

© Shutterstock

3. Hvorfor kan ikke alle objektiver ha en stor blender på for eksempel F1.0?

En stor blenderåpning krever større objektiver og linser, og det må i større grad korrigeres for optiske feil, noe som krever større presisjon, linser av bedre kvalitet og spesielle overflatebehandlinger. 

Alt dette gjør prisen høyere. Det er derfor de billige settobjektivene typisk har en mindre maksimal blender enn de dyrere objektivene.

4. Hvorfor ikke bare velge minst mulig blender når man fotograferer landskap?

Det kan være fristende å velge en blender på F22 eller sågar F32 for å få så stor dybdeskarphet som bare mulig, for eksempel når du fotograferer landskap og har et kamerastativ til rådighet. 

Men dette er ikke noen god idé. De aller fleste objektiver er nemlig skarpest på omkring F8.0–F11, og så synker detaljnivået på grunn av det optiske fenomenet diffraksjon. 

Diffraksjon oppstår når blenderåpningen blir så liten at lysstrålene blir presset gjennom og spredd for mye på den andre siden. Resultatet er at detaljene blir mer uklare. 

> Læs også: 10 ting kun fotografer siger

Bilde av forskjellige objektivtyper

Ofte blir objektiver med populære brennvidder som 70–200mm laget i både en lyssterk og en mindre lyssterk versjon. Du bør tenke godt over om du trenger mer lysstyrke.

© Shutterstock

5. Er de dyre, lyssterke objektivene mye bedre enn de ikke så lyssterke?

Hvis du faktisk trenger mer lysstyrke og kan betale dobbel pris for en litt bedre optisk og mekanisk kvalitet, er svaret ja.

Husk også at større maksimal blenderåpning ikke bare gir deg høyere lysstyrke, men også mer bakgrunnsuskarphet, noe som er en fordel hvis du for eksempel skal fotografere dyr i naturen, hvor du typisk ikke har kontroll over bakgrunnen.

Et lyssterkt objektiv er imidlertid også som regel en god del tyngre enn et objektiv som ikke er like lyssterkt, så tenker grundig over om du faktisk trenger lysstyrken. 

6. Hvorfor kan jeg ikke velge veldig lave ISO-verdier, for eksempel ISO 5?

Alle kameraer har en grunnverdi der bildebrikken yter best, noe som typisk er ISO 100 eller 200.

På noen kameraer kan du velge ISO 50, som også kan hedde Lo. Her overeksponerer kameraet med det som tilsvarer ett eksponeringstrinn i forhold til ISO 100, og i bildedannelsen blir bildet gjort ett trinn mørkere.

Det kan skape litt høyere kontrast og et mindre dynamisk område. Skal du ha en lavere ISO-verdi, må du overeksponere bildet enda mer, og så vil områder fort bli kritthvite og umulige å få detaljer i.

> Les også: Få kontroll på bildebrikkestørrelsene i kameraene

Landskapsfotograf i felten med kamera og kamerastativ

Det hadde vært smart hvis vi bare kunne velge en ISO-verdi på for eksempel 5, men det hadde faktisk ikke gitt deg bedre bildekvalitet. 

© Shutterstock

7. Kan jeg bruke objektiver fra et annet kameramerke på kameraet mitt?

Ja – det finnes adaptere for de vanligste fatningene, så du kan for eksempel bruke Nikon-objektiver på Canon-kameraet ditt hvis du har byttet merke.

Likevel må du være oppmerksom på at du kan miste noen funksjoner, og at du kan måtte justere blenderen manuelt. 

Finn ut hva fatningen på objektivene dine heter (for eksempel EF eller RF på Canon), og sjekk internett for om det finnes adaptere som passer til objektivene dine og kameraet ditt.

8. Bør jeg bruke et beskyttelsesfilter på objektivet?

Ingenting av det du setter foran eller bak på et objektiv, er en del av den optiske konstruksjonen, og derfor vil det i større eller mindre grad forringe bildekvaliteten. 

Ettersom filteret vil sitte foran frontlinsen, vil det også redusere hvor effektiv en solblender vil være. 

Kjøp derfor bare et beskyttelsesfilter hvis du vet at utstyret ditt risikerer røff behandling, for eksempel under actionfotografering. 

Under normale forhold, og hvis du passer godt på utstyret ditt, er det ingen grunn til å bruke penger på filtre som bare har som formål å beskytte frontlinsen.

Hvis du kjøper et billig filter, kan du faktisk ende opp med å skru på noe av veldig lav kvalitet foran en linse som er mye bedre, og som du har brukt mange kroner på. 

> Les også: Dette betyr tallene på objektivet ditt

Kanskje du er interessert i...