Hvis lukten av drivstoff, enorme krefter, svimlende fart og god stemning også klinger godt i dine ører, bør du helt klart teste de fotografiske evnene dine på et flystevne.
Det kan imidlertid være en stor utfordring hvis du ikke har erfaring med actionfotografering. Derfor har vi snakket med fotoentusiast Jørgen D. Vestergaard, som ble lokket med til sitt første flystevne i 2015, og som siden har stått på sidelinjen under fem flystevner.
Vi har bedt om Jørgens fem beste tips til fotografering av de store maskinene når de boltrer seg i luften, og disse kan du lese mer om nedenfor.
1. Bruk en brennvidde på minst 400 mm
Jørgen startet med et 70–200 mm allroundobjektiv, men innså raskt at han trengte lengre brennvidde hvis flyene skulle fylle en betydelig del av bildet.
Han anbefaler derfor en brennvidde på minst 400 mm. Det kan gjerne være et zoomobjektiv på f.eks. 100–400 mm, ettersom det gir flere muligheter til å ta ulike bilder i løpet av dagen.
Hvis du har to kameraer, for eksempel et stort kamera med fullformatbrikke og et lite kamera med micro four thirds-brikke, kan du ta med begge for å ha forskjellige objektiver, slik at du raskt kan skifte mellom flere brennvidder.
2. Still inn kameraet til bildeserier
Det går fort når flyene drønner over hodet på deg, og derfor er det en god idé å stille inn kameraet til kontinuerlig opptak eller serieopptak.
Deretter holder du bare inne utløserknappen, så fortsetter kameraet å ta bilder helt til du slipper knappen. På den måten øker du muligheten til å få et skarpt og interessant bilde.
På mange kameraer kan du dessuten stille inn bildehastigheten. Jørgen anbefaler at du velger den høyeste hastigheten.
> Les også: Ta flotte sportsbilder

Med bildeserier kan du sitte i ro og mak hjemme og velge ut de skarpeste og mest interessante bildene i serien.
© Jørgen D. Vestergaard3. Bruk lang lukkertid for propeller
Når du skal fotografere de gamle propellflyene, er det viktig at du ikke bare velger den raskeste lukkertiden. Den vil nemlig fryse propellene og få det til å se ut som flyet står stille i luften.
Jørgen bruker vanligvis en lukkertid på 1/100–1/400 sekund. Så tar han et bilde, og sjekker om propellen er tilstrekkelig uskarp. Hvis den ikke er det, skrur han ned lukkertiden. Er den for uskarp, skrur han den litt opp.
Det er best å ta testbilder for hver flytype, siden alle fly er forskjellige og propellene roterer med ulik hastighet. Den perfekte lukkertiden til ett fly kan derfor være for kort til en annen flytype.
4. Spar plass til finalen på minnekortet
Vi har allerede nevnt at du bør stille inn kameraet til bildeserier, men det er samtidig lurt å spare litt ekstra plass på minnekortet til finaleoppvisningene, hvor det vanligvis er litt ekstra show.
Men det betyr ikke at du skal begynne å slette bilder underveis, for da kan du gå glipp av viktige bilder. Du skal derimot unngå å fotografere når flyene er på vei bort fra deg eller du bare kan se undersiden av flyet.
I de aller fleste tilfeller gir disse situasjonene ganske uinteressante bilder, som du likevel ville slettet senere.
> Les også: Alt du må vite om actionkameraer

Et flystevne byr også på andre spennende motiver enn selve oppvisningene, og her kan du vanligvis komme nærmere – og så har du bedre tid til å få blinkskuddet i boks.
© Jørgen D. Vestergaard5. Husk å ta bilder av utstillingene
Midt i all begeistringen kan det være lett å glemme de mange flotte utstillingene du finner på flystevner. Jørgen tar seg vanligvis en runde i pausene mellom oppvisningene, og kan ofte ta flotte nærbilder av utstilte fly.