Hva er et actionkamera?

Hva er et actionkamera, og hva brukes det til? Få svar på dette og mye mer i denne artikkelen. 

© Shutterstock

Derfor må du ta med et actionkamera på eventyr

De har et robust ytre, få innstillingsmuligheter og tåler både slag og spark. Actionkameraene blir stadig mer populære, og kanskje du vurderer å kjøpe et selv? Les alt om actionkameraer her.

28. januar 2019 av Sarah Marie Winter

Hvis du har vært på skiferie i løpet av de siste ti årene, er det gode muligheter for at du sett dem: De små kameraene som sitter og vipper på skihjelmen som antenner. 

Kanskje har du lurt på hva som er vitsen med dem, for kan man i det hele tatt bruke et opptak fra et så lite kamera til noe som helst? 

I denne artikkelen går vi i dybden på hva actionkameraer er, hvorfor de er blitt så populære – og hva du bør se etter hvis du vil skaffe deg et actionkamera.

Hva er et actionkamera?

Et actionkamera er et digitalt kamera som er beregnet for å fange actionpregede situasjoner.

Derfor er de designet for å bli spent fast på hjelmer, et surfebrett, biler og andre objekter hvor de kan bli utsatt for fart uten å falle av. 

Det mest kjennetegnende for actionkameraer er deres robuste ytre. Typisk er de små, kvadratiske og bygget for å tåle slag, regn og gjørme. Mange kan dessuten brukes under vann og i sterk kulde. 

I motsetning til alle andre kameraer har actionkameraer få innstillingsmuligheter, noe som gjør dem enkle å betjene. 

De er typisk utstyrt med et vidvinkelobjektiv som kan ta bilder og filme i høy oppløsning. 

> Les også: Slik får du mest mulig ut av vidvinkelobjektivet

Hva er et action kamera

De seneste årene er actionkameraer blitt vanvittig populære blant ekstremsportutøvere, men du kan også bruke dem til å spare på øyeblikkene fra skituren, sykkelturen eller bilturen.

© Shutterstock

Hva kan du bruke et actionkamera til?

Selv om bildekvaliteten fra actionkameraer blir høyere og høyere, er den typisk lavere enn den et speilreflekskamera kan levere. 

Så hvorfor investere i et actionkamera da? Jo, fordi disse små og hardføre kameraene kan fange øyeblikk et speilreflekskamera aldri vil klare!

Når det går unna – for eksempel på skituren, mountainbiketuren eller motorsykkelturen – er et speilreflekskamera altfor stort og tungt å ha med seg, og en mobiltelefon for skjør. Her er et actionkamera den perfekte løsningen.

Skal du på fjellklatring, dykke eller hoppe i fallskjerm, vil et actionkamera kunne forevige eventyret med både bilder og film – og du må ikke konsentrere deg om annet enn å nyte opplevelsen.

> Se hvordan du tar et actionfylt portrettbilde her 

Hvilket actionkamera bør du kjøpe?

Amerikanske GoPro sitter trygt på tronen når det gjelder actionkameraer, og det med god grunn. HERO-modellene deres leverer knivskarpe videoer og er enkle å bruke. 

Hvis du er interessert i å kjøpe et GoPro-kamera, kan du lese mer om de forskjellige modellene her

Imidlertid kan det også være greit å ta en titt på andre merker – for eksempel Yi Technology og Garmin. Dessuten har flere av de store kameraprodusentene laget modeller som er beregnet for action, for eksempel Olympus Tough. 

Kameravalget kommer imidlertid an på behovene dine. Dykking krever at kameraet er vanntett og tåler trykket, mens en mountainbiketur i fjellene krever at kameraet kan tåler harde støt hvis du skulle miste det. 

> Les mye mer om undervannskameraer her 

Hva er et actionkamera

Et actionkamera er lettere og mere kompakt enn noe speilrefleks- eller systemkamera, så du kan uten problemer legge det i vesken når du skal på vandretur. 

© Shutterstock

Hva bør du holde øye med?

Videokvalitet

Fordi det finnes så mange forskjellige typer actionkameraer på markedet, varierer prisnivået også en hel del, og hvis du ikke er helt klar for å bruke en formue på et actionkamera, kan du vurdere om det er områder du kan spare på. 

Mange actionkameraer kan for eksempel filme i 4K, men trenger du det? 

Hvis du ikke har en 4K-tv eller en 4K-monitor, men "bare" har tenkt deg å legge ut videoene på Youtube og Facebook, kan du nok klare deg med 1080p og også 720p.

Tilkoblingsmuligheter

Det er ikke alle actionkameraer som har en skjerm. Til gjengjeld er det mange som kan overføre bilder trådløst fra kameraet til for eksempek smarttelefonen din. 

Tenk over om det er viktig for deg med en skjerm så du kan se hva du akkurat har tatt opp – eller om du kan nøye deg med wi-fi- eller bluetooth-overføring til mobilen. 

Montering og tilbehør

De fleste actionkameraer er beregnet for å bli spent fast på for eksempel kroppen eller sykkelstyret, men vær oppmerksom på at de forskjellige kameraene i utgangspunktet ikke kommer med de samme mulighetene for feste.

Med noen kameraer følger monteringstilbehøret med i prisen, mens du med andre kameraer må kjøpe monteringstilbehøret selv. 

Derfor er det viktig at du vet hva du vil bruke kameraet til, og hvordan du vil montere det. 

Kanskje du er interessert i...