kampsportutøvere i turnering
© Shutterstock

Fire feil ødelegger sports- og actionbildene dine

Når du fotograferer sport og action er det mye å forholde seg til, og det er fort gjort å overse noe eller gjøre feil. Her hjelper vi deg med å unngå de vanligste brølerne.

Når du fotograferer raske motiver og action, er det viktig å ta knivskarpe bilder av de avgjørende øyeblikkene. 

Dessverre kan blinkskuddet fort glippe hvis du ikke har god kontroll på sjangeren og vet hvordan du skal stille inn kameraet. 

Derfor har vi samlet de vanligste feilene vi ser nye actionfotografer gjøre, slik at du kan unngå dem fremover. 

1. For lang lukkertid

En av de klassiske feilene mange gjør når de begynner å fotografere action og sport, er å bruke for lang lukkertid. 

De fleste motivene i actionkategorien krever kort lukkertid – ofte på under 1/1000 sekund.

Skal du fotografere idrett, for eksempel ishockey, anbefaler vi å sette kameraet til 1/1200 sekund eller kortere fordi spillernes bevegelser på isen er så raske. 

Bruk også gjerne manuelt program. Dermed får du nemlig full kontroll over blenderen og ISO-verdien samtidig som du kan holde lukkertiden kort nok. 

>Les også Få mer ut av manuelt program

løpere med uskarpe ben

Lang lukkertid kan også gi deg flotte og annerledes resultater. Det er ikke helt enkelt og krever at du panorerer i samme tempo som utøveren.

© Shutterstock

2. For korte brennvidder og for lite lys

Til actionbilder er lyssterke teleobjektiver ofte best fordi de kan komme innpå motivene og har høy nok lysstyrke til å fange og fryse de raske bevegelsene.

De profesjonelle sports- og actionfotografene sitter med digre objektiver på sidelinjen på f.eks. OL og fotballkamper.

Grunnen til at disse objektivene er så store er at de må slippe inn store mengder lys til bildebrikken på lange brennvidder, og det krever veldig tunge og dyre objektiver.

Jo større maksimal blenderåpning, desto lavere kan ISO-verdien holde seg på samme korte lukkertid. Dette gir deg bedre bildekvalitet.

Heldigvis kan det holde med mindre objektiver, og du kan få mye ut av kortere og rimeligere brennvidder.

Hvis du kan komme tett på sporten du vil fotografere, for eksempel kampsport eller fekting, kan du bruke lyssterke objektiver med fast brennvidde på rundt 85–135 mm F1.8–2.8, som ofte er både skarpe og rimeligere enn lyssterke teleobjektiver.

Stuntfly tar loop

Jo lenger unna motivet ditt er, desto høyere blir dybdeskarpheten i motivet ditt, selv på lange brennvidder. 

© Shutterstock

3. Bruker for lav ISO-verdi

Som regel vil vi gjerne ha lav ISO-verdi for å få lite bildestøy. Når det gjelder sport og action er saken en annen.

Som oftest vil en for lav ISO-verdi øke lukkertiden, og du ender opp med å ta bilder som får bevegelsesuskarphet.

Høy ISO-verdi gir deg riktignok mer bildestøy, men det er et langt mindre problem i dag enn for bare fem år siden fordi den håndteres mye bedre i nyere kameramodeller.

Derfor må du ikke være redd for å bruke ISO-verdier på 1600, 3200 og på mange nyere kameraer til og med 6400.

En annen grunn til at en høy ISO-verdi er viktig i sport- og actionbilder er at autofokuseringen i de fleste kameraer fungerer best når det er nok lys. Så vil du være sikker på å få blinkskuddet, bør du øke ISO-verdien.

>Les mer Enkelt fototriks redder bildet ditt

Svømmer dykker under vannoverflaten

Bildestøy spiller en mindre rolle jo nærmere motivet ditt du er, så prøv derfor å fylle så mye av bilderammen med action som mulig. 

© Shutterstock

4. Feil fokusmetode

Fordi du ofte blir nødt til å fotografere action på blenderåpninger på F2.8 eller større, blir fokusplanet som regel svært lite. 

Derfor kan det ha svært mye å si hvilken fokusinnstilling du bruker når du fotograferer sport og action. Hvis kameraet ditt er satt til å fokusere med ett enkelt, fast punkt, vil motivet bevege seg raskt videre og ut av det begrensede fokusområdet. 

Bruk i stedet kontinuerlig autofokus, vanligvis kalt AF-C eller AI Servo. Dermed fokuserer kameraet alltid skarpt mens du holder utløseren halvveis nede.

Du kan hjelpe kameraet til å få fokus raskere ved å fortelle hvor i bilderammen du vil at det skal fokusere, for eksempel ved å bruke innstillingen Sone.

På mange nyere kameramodeller kan du også bruke øyefokus, som selv finner og fokuserer på det nærmeste øyet hvis det er mennesker i bildet ditt. 

Kanskje du er interessert i...