Snowboarder

Med riktige fokusinnstillinger og kort lukkertid kan du ta actionfylte bilder av vintersport.

© Shutterstock

Slik tar du actionbilder i snøen

Mange nye kameraer tar lett 20 bilder i sekundet. Kombinert med avanserte fokussystemer skaper dette de beste forutsetningene for å ta vellykkede actionbilder. Her får du alle de gode tipsene slik at du er klar til å fotografere vinterens aktiviteter.

22. februar 2023

Det er ingen grunn til å sitte inne og kjede seg mens snøen laver ned utenfor. Det er nemlig mange utfordrende aktiviteter du kan fotografere, fra ishockey, snørally og skikjøring til kunstløp.

En fototur ut i vinterens snø krever imidlertid litt mer planlegging, for utstyret blir utsatt for både kulde og fuktighet. Sørg derfor for at batteriet er fulladet, og ta gjerne med et ekstra batteri for kulden reduserer batterikapasiteten. Legg det i bukselommen slik at kroppsvarmen holder temperaturen oppe. 

Ikke bytt objektiv hvis snøen laver ned, for da kan du få snøfnugg på bildebrikken. Det er imidlertid mange flere tips som kan gi deg perfekte bilder av vintersport. Disse kan du lese om her.

>Les også: Alt du bør vite om actionkameraer

Kunstløp
© Shutterstock

Fang stemningen fra kunstløp

Ofte er det begrenset med lys når du fotograferer kunstløp i en ishall. Derfor må du presse utstyret til det ytterste. Det betyr maksimal blenderåpning og høy ISO-verdi. Her er ISO 1600 ikke så uvanlig. Velg blenderprioritert program, og velg lukkertiden ved å justere ISO-verdien.

En kort lukkertid under 1/500 sekund vil fryse bevegelser, men også fjerne uskarphet i bakgrunnen. Dette skjer fra rundt 1/340 sekund og kortere, men ikke gå over 1/250 sekund, for da kan det bli vanskelig å ta et skarpt bilde av skøyteløperen. Du må alltid være klar til å fotografere, for piruetter og andre triks kommer plutselig og i korte sekvenser. 

Ishockey

Ishockey er fartsfylt og stiller strenge krav til lukkertid og autofokus.

© Shutterstock

Fang heseblesende ishockey

Ishockey er ekstremt fartsfylt og byr på mye dramatikk. Fotograferer du fra tribunen, trenger du en tele, for eksempel 200 mm. Velg manuelt program, og sett ISO til Auto ISO. 

Begynn med en lukkertid på 1/1000 sekund og en stor blenderåpning, f.eks. F2.8 eller F4.0, og sjekk at ishockeyspillerne blir skarpe når du panorerer. Øk lukkertiden hvis du vil ha mer uskarphet i bakgrunnen, eller reduser den hvis motivet ikke er helt skarpt. Sett autofokus til følgefokus og aktiver gjerne sporing hvis kameraet gir deg muligheten.

Vanligvis er det pleksiglass rundt banen, noe som kan gjøre fotograferingen vanskelig. Det fungerer best å sette objektivet helt inntil glasset på et sted uten for mye riper eller skitt. Hvis vinduene buer veldig, må du også være oppmerksom på reflekser og fortegning i bildet. En brennvidde på f.eks. 24 mm eller 35 mm er optimalt med spillerne helt tett på.

Fotograferer du tett på med en lukkertid på 1/125 sekund, får du litt bevegelsesuskarphet som forsterker følelsen av action.   

>Les også: Slik tar du flotte innendørsbilder i svakt lys

Snowboarder

Du kan skape mer dramatikk i bildet ved å fotografere nedenfra.

© Shutterstock

Skiløpere i fart

Hvis du vil fange skiløpere som hopper i høy fart, er det en god idé å stille seg klar med lysmåleren i kameraet satt til punktmåling. Begynn med en lukkertid på 1/1600 sekund for å fryse motivet, og velg kontinuerlig autofokus og serieopptak.

Ta noen bilder av et par skiløpere. Sjekk bildene og finn den beste eksponeringen. Velg deretter manuelt program og de innstillingene som ga best eksponering. Dermed unngår du at eksponeringen endrer seg under fotograferingen.

Fotografer gjerne med vidvinkel. Da får du med både forgrunnen og himmelen, noe som forsterker dramatikken.

>Les også e-boken vår om å ta bedre vinterbilder

Kanskje du er interessert i...