Brudeparet på den store dagen

Med riktige forberedelser er du sikker på å få tatt gode bryllupsbilder.

© Shutterstock/Natalia Kabliuk

Ta de beste bryllupsbildene

Bryllup hører til de største og de mest festlige familiebegivenhetene. Man kan ikke ta dagen om igjen, så det er viktig å være godt forberedt når man skal ta bildene. Her får du de beste tipsene våre for å ta flotte bilder av den store dagen.

24. april 2017 av Poul Siersbæk

Hvis du er en av dem som alltud blir spurt om du ikke "bare" kan være bryllupsfotograf, for du har jo så bra fotoutstyr? 

Så har vi samlet noen gode tips og triks til deg, slik at du er sikker på å komme i mål uten å skuffe brudeparet.

Detaljbilde fra bryllupsdagen
© Shutterstock/Ververidis Vasilis

Som bryllupsfotograf gjelder det å ha blikk for detaljene på den store dagen.

For å komme fint ut fra start og sikkert i mål er det flere ting det er fint å ha kontroll på, før du kaster deg ut i å være bryllupsfotograf. 

Her får du seks gode tips for bryllupsfotografering:

Tips 1:

Aldri ha med flere objektiver enn du kan ha innenfor rwkkevidde. Er det vanskelig å få fram utstyret, får du ikke brukt det.

Bruk f. eks. en skulderveske med enkel adgang til utstyret eller en dobbeltreim med kamera på den ene siden og veske på den andre. 

Holdfast Moneymaker med veske og kamera
© Hodfastgear

Med en dobbeltreim som denne Money Makeren fra Holdfastgear har du enkel tilgang til kameraet og vesken med objektiver. 

Tips 2:

Enkelt er bra. Hvis du ikke er trygg på f.eks. å bruke blits til portrettbildene, så ikke gjør det. Du kan nesten alltid klare deg uten.

Tips 3:

Se etter nye vrier. Hvis alle gjestene står med smarttelefonene sine og tar bilder, så prøv å finne på noe annet. Det er det som skiller deg ut fra de andre.

Tips 4:

Vær godt forberedt på forløp og lokasjoner. Det gir deg ro, og brudeparet kan føle seg trygge. Hvis teknikken gir deg problemer, så ikke la dem få vite om det. Snakk om alt mulig annet, slik at stemningen er avslappet (også selv om du har panikk på innsiden).

Tips 5:

Ha med nok minnekort. Det går absolutt ikke an å gå tom for plass. Det samme gjelder batteriene, som må være ladet helt opp.

Bonustips:

Ha om mulig med både et fullformat- og et APS-C-kamera. Ofte passer objektivene til begge kameratypene, og det gir deg flere brennvidder å velge mellom. 

F.eks. gir et 35 mm og et 85 mm objektiv 53 mm på fullformat og 128 mm på APS-C.

2 objektiver kan være nok

Som regel kan du forevige alle de situasjonene det er forventet at du dekker, med to brennvidder. 

Du trenger vidvinkel til de store scenarioene, herunder også gruppebilder. Her er 35 mm et fint utgangspunkt, som ikke gir for mye fortegning. 

Dessuten trenger du et bra portrettobjektiv med moderat tele for de klassiske bryllupsbildene av paret. Et objektiv på 85 eller 135 mm er perfekt for oppgaven. 

Felles for begge, er at lysstyrken er avgjørende. Gå for modellene som gir deg størst mulig blenderåpning, f.eks. F1.4. Da minimerer du risikoen for bildestøy når lyset er svakt.

Mer om bryllupsbilder i Digital FOTO

I bladet Digital FOTO 7/2017, som er ute nå, kan du lese mye mer om bryllupsfotografering og få flere tips fra bryllupsfotografen Anton Zeuthen.

Tegn et abonnement på Digital FOTO, og les bladet umiddelbart på smarttelefonen eller nettbrettet med Wype-appen. Her får også tilgang til de fem siste utgavene av Digital FOTO.

Kanskje du er interessert i...