Ungt nygift par i konfettiregn

Et bryllup er en stor og viktig begivenhet som stiller mange krav til fotografens tekniske ferdigheter. Les om hvordan du får de gode bildene i boks.

© Shutterstock

Slik tar du de beste bryllupsbildene

Bryllup er en av de aller største og artigste familiebegivenhetene. Du får ikke tatt dagen om igjen, så som bryllupsfotograf er det viktig å være godt forberedt når bildene skal i boks. Her får du de beste tipsene våre for å ta flotte bilder av den store dagen.

Er du en av de som alltid blir spurt om kan ta bryllupsbilder, fordi du jo har så bra fotoutstyr?

Da har vi samlet noen gode tips og triks til deg slik at du er sikker på å komme i mål uten å skuffe brudeparet.

For å få en god start og målgang er det en rekke ting det er bra å vite og ha kontroll på før du tar sats som bryllupsfotograf. 

Brud som gjør seg klar for bryllup

Det er lurt å kjenne til hele forløpet du skal fotografere, så sjekk dagen og tidsplanen grundig når du blir kontaktet av et brudepar.

© Shutterstock

Du kan absolutt ta gode bryllupsbilder med få objektiver

Ta aldri med deg flere objektiver enn de du kan ha innenfor rekkevidde, for du får ikke brukt utstyr det er vanskelig å få tak i. Som regel vil du kunne dekke hele begivenheten med to brennvidder.

Du trenger vidvinkel for å dokumentere seremonien og festen samt til gruppebilder. Da er et objektiv på 35 mm velegnet, fordi det ikke gir så mye fortegning.

Dessuten trenger du et portrettobjektiv med moderat tele til de klassiske bryllupsbildene av paret, og da er 85–135 mm perfekt for oppgaven.

> Les også: Dette er de beste kamerainnstillingene for til portrettbilder

En profesjonell bryllupsfotograf bruker som regel to kameraer

For en bryllupsfotograf er lysstyrken helt avgjørende. Gå for objektivmodellene som gir deg størst mulig blenderåpning, for eksempel F1.4. Da slipper du å bruke en veldig høy ISO-verdi og risikere støy når lyset er svakt.

Hvis du har mulighet til det, låner eller leier du et ekstrakamera, for eksempel et med APS-C-brikke hvis du bruker fullformat selv, eller omvendt. Ofte passer nemlig objektivene til begge kameratypene, og da får du flere brennvidder å velge mellom.

Som et eksempel gir 35 mm og et 85 mm-objektiv på fullformat 53 mm og 128 mm på APS-C. Og hvis du plutselig trenger å gå fra vidvinkel til moderat tele i kampens hete, må du ikke bruke tid på å bytte objektiv.

> Les også: Derfor må du kjenne til disse 5 brennviddene

Ungt nygift brudepar som skal danse sin første dans

Det er uholdbart å gå glipp av viktige øyeblikk, som den første dansen, fordi du står og fikler med objektivene. Derfor er det veldig smart å ha med to kameraer – ett over hver skulder. 

© Shutterstock

Du trenger ikke bruke blits til bryllupsbildene dine

Hvis du ikke er trygg på for eksempel å bruke blits på portrettene, tar du den heller ikke med deg. Du kan nesten alltid klare deg med naturlig lys.

Husk også å ha med nok minnekort. Det er katastrofe hvis du går tom for lagringsplass. Det samme gjelder batteriene, som må være fulladet.

Bruk for eksempel en skulderveske med enkel tilgang til utstyret eller en dobbelreim med kamera på den ene siden og veske på den andre, så du kan jobbe raskt og uproblematisk.

> Les også: Slik tar du flotte innendørsbilder i svakt lys

Let etter det gode, uvanlige bryllupsbildet

Forbered deg grundig på dagens forløp og steder. Sjekk hvor bryllupet skal bli arrangert og hvor du eventuelt kan ta portrettbilder med brudeparet.

Dette gir deg ro, og brudeparet kan føle seg trygge. Hvis teknikken skaper problemer, lar du dem ikke merke det. Snakk om alt mulig så stemningen er avslappet (også selv om du kanskje har panikk på innsiden).

Når du er på bryllupet og festen er i gang, leter du etter artige vinkler og de gode, minneverdige stundene. Hvis alle gjestene står med smarttelefonene sine og tar bilder, finner du en annen vinkel. Det er dette som skiller deg fra de andre.

> Les også: 10 gode tips for å unngå problemer med minnekortet

Ungt nygift brudepar i naturen

Kundene dine blir utrygge hvis det virker som om du ikke vet hva du driver med. Har du tekniske problemer, puster du dypt og spøker med brudeparet mens du løser dem. 

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...