Solnedgang i granskog

Bruk lukkerprioritet eller manuelt program når du fotograferer solnedganger. Begynn med en kort lukkertid, og forleng den etter hvert som lyset blir svakere. 

© Shutterstock

De beste kamerainnstillingene for solnedganger

En flott solnedgang kan treffe deg rett i solar plexus, men ofte er det vanskelig å gjengi det fantastiske lyset med kameraet. Ved hjelp av noen kamerainnstillinger får du bedre sjanser for å få veleksponerte bilder.

Finnes det noe mer tilfredsstillende enn når solen bader landskapet i oransje-røde farger mot slutten av kvelden? Det synes vi ikke her i redaksjonen, men vi vet også alt om frustrasjonen ved ikke å kunne gjengi lyssettingen og fargene på med kameraet. 

Men ta det med ro. I kamerainnstillingene er det hjelp å få. 

Juster lyset selv

Det høres kanskje ut som en klisjé, men alle solnedganger er faktisk forskjellige. 

Derfor anbefaler vi at du begynner med en kort lukkertid, for eksempel 1/250 sekund, og forlenger den etter hvert som lyset svinner. Når lyset blir gradvis svakere, er det best å bruke lukkerprioritet. 

Denne kamerainnstillingen er et halvautomatisk program som gir deg mulighet for å bestemme lukkertiden, mens kameraet velger den beste blenderen.

> Hvis du vil fordype deg enda mer i hvordan du fotograferer solnedganger, kan du hente mye inspirasjon i Digital FOTOs nye fotobok, «Bli en bedre fotograf». Du kan få boken sammen med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner pluss porto og ekspedisjon her.

Solnedgang i København

Du kan ta fantastiske bilder av solnedgangen helt til et kvarter etter at solen har gått ned bak horisonten. 

© Shutterstock

Velg riktig hvitbalanse

Hvis du vil ha en best mulig gjengivelse av solnedgangen, bør du velge hvitbalanseinnstillingen «dagslys». Du kan også sette fargetemperaturen til 3500 til 2500 kelvin. Som regel er dette innstillingen som fanger opp det varme lyset best.

Du får også best mulig bilder ved å fotografere solnedgangen i råformat. Raw er et filformat, som du kan velge at kameraet ditt skal ta bilder med. Raw-filen har et større dynamisk omfang og et mer nyansert fargerom enn en komprimert jpeg-fil. 

Dermed vil bildene dine inneholde flere detaljer fra solnedgangen du fotograferer.

> Les også: 5 gode grunner til å fotografere i råformat

Forskjell på jpeg og raw i bildebehandlingen

Du har kanskje opplevd å fotografere et flott landskab i solnedgang, men da du kom hjem, syntes du ikke at fargene ble slik som du husket dem. Dette kan raw hjelpe deg med.

© Shutterstock

Husk eksponeringslåsen

I motlys kan autofokus slite med å stille skarpt. Derfor anbefaler vi at du måler lyset og deretter trykker på eksponeringslåsen. Du må finne et kontrastrikt område nært hovedmotivet ditt. 

Hold utløserknappen halvveis nede, rett kameraet tilbake mot motivet og fotografer. På den måten får du eksponeringen og fargekombinasjonen du ser selv. 

>Les også: Slik fotograferer du solnedgangen

Solnedgang ved vann

Du kan bruke eksponeringslåsen når autofokus sliter med å stille skarpt på solnedgangen.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...