Fotograf står med et 24–70 mm standard zoomobjektiv
© Shutterstock

Derfor bør du ha et 24–70 mm objektiv

Blant de største objektivfavorittene er 24–70 mm-objektivet, også kalt en normalzoom. Les videre og se de beste forklaringene på hvorfor objektivet er blitt så populært og hvorfor du bør ha et.

Blant objektivene som alle fotografer bør skaffe seg, står en 24–70 mm normalzoom øverst på listen, og det er det mange grunner til. 

I denne artikkelen ser vi nærmere på noen av dem, og du får også vite mer om hvorfor du bør vurdere å skaffe deg en til samlingen din. 

Av og til vil du støte på normalzoomer som har andre brennvidder, f.eks. 28–75 mm, og disse kan vanligvis nesten det samme som 24–70 mm, så du kan godt lese videre hvis det er en slik du har sett på i stedet.

1. Gir flott arkitektur og landskap 

Den viktigste grunnen til å skaffe seg en normalzoom, er den rekkevidden som dette objektivet gir deg. 

Siden det inkluderer brennviddene til flere populære, faste objektiver, har du mulighet til å få mange forskjellige perspektiver på samme motiv uten at du må flytte på deg. 

Når det gjelder sjangere som f.eks. landskap og arkitektur, er det ofte heller ikke mulig å ta et skritt frem eller tilbake, og her hjelper objektivet deg. 

Med normalzoomobjektivet får du bl.a. en vidvinkel på 24 mm, et 50 mm standardobjektiv og en kort tele på 70 mm i ett og samme objektiv. Dette gjør at du både kan få med hele bygningen og miljøet i ett bilde på vidvinkelenden av objektivet, mens du på teleenden kan zoome inn på detaljer i arkitekturen som gjør denne bygningen unik.

Andre sjangere som sport og portretter krever ofte lengre rekkevidde, og her vil 70–200 mm være det foretrukne valget. 

> Les også: Derfor bør du ha et 70–200 mm objektiv

Fotografert med vidvinkel gir flott arkitekturbilde

En normalzoom egner seg godt til en storbyferie fordi du får et skarpt objektiv som kan levere flotte arkitekturbilder som dette.

© Shutterstock

2. Bra til fest og folkemengder

Normalzoomens store rekkevidde gir deg også mulighet til å fotografere mange forskjellige typer situasjoner uten å måtte bytte objektiv, for eksempel ved barnedåp eller bryllup.  

Av samme grunn sverger mange bryllupsfotografer til sitt 24–70 mm med en fast, maksimal blenderåpning på F2.8.

Den relativt store blenderåpningen gjør blant annet også at kameraets autofokussystem enklere holder følge når lyset er begrenset, slik det ofte er ved festlige anledninger. 

Festbilde unge mennesker danser fototeknikk fotograferer normalzoom

Fest, røyk og farger setter kameraet på prøve, så derfor anbefaler vi deg å bruke Auto-ISO og punktmåling, for det gir deg de beste resultatene. 

© Shutterstock

3. Stor blenderåpning gjør portrettbakgrunnen uskarp

Den siste grunnen til at du ikke kan klare deg uten en normalzoom i fotoryggsekken din, er muligheten til å ta flotte portrettbilder på farten. 

De fleste normalzoomene fås med en maksimal blenderåpning på F4.0 eller F2.8, og har du sistnevnte er det lett som en plett å ta flotte portretter. 

Når du bruker brennviddeverdiene på over 50 mm på objektivet og går tett nok på motivet, kan du nemlig gjøre bakgrunnen uskarp slik at den blir flott og myk å se på. 

Det har mange fordeler, for bakgrunnsuskarpheten bidrar blant annet til å lede blikket mot modellen og ikke mot slikt som rot i bakgrunnen. 

> Les mer: Hva betyr stor blender?

Portrettfotografering gir uskarp bakgrunn på bilde av mann med mobiltelefon

Vanligvis anbefaler vi ikke at du plasserer rette linjer slik at de går inn i hodet eller halsen på et motiv, men den store blenderåpningen gjør at feilen blir mindre tydelig. 

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...