© Shutterstock

Derfor bør du stille inn hvitbalansen manuelt

Feil hvitbalanse kan ødelegge et bra bilde og gjøre det vanskelig å klippe en film. Les om hvorfor du bør stille den inn selv.

24. februar 2022 av Holger Svend Anderson

Mange fotografer bruker bare den automatiske hvitbalansen i kameraet når de fotograferer, men ofte kan det være lurt å stille inn hvitbalansen selv. 

Heldigvis har de fleste nyere kameraer en skjult funksjon som hjelper deg med å få riktig hvitbalanse hver gang. 

Funksjonen kan lese av det eksisterende lyset i bildet ditt og finne den beste hvitbalansen, og ofte er den langt mer nøyaktig enn kameraets automatiske hvitbalanse. 

På Sony-kameraer heter den for eksempel custom setup, og du finner vanligvis funksjonen under menypunktet med innstillinger for hvitbalansen. 

Alt som kreves for å bruke den er et hvitt ark eller eventuelt et gråkort som du holder foran det du vil fotografere. Da kan kameraet lettere analysere hva den perfekte hvitbalansen for bildet ditt er. 

Det er mange fordeler ved å stille inn riktig hvitbalanse manuelt, og under bildet har vi samlet de tre beste grunnene til å gjøre det. 

kort i nøkkelring på trebord

Du får gråkort blant annet som denne nøkkelringen, slik at du alltid kan ha den klar til å få riktig hvitbalanse i kameraet. 

© Shutterstock

1. Du får penere farger

Riktig hvitbalanse er avgjørende for at fargene i et bilde skal se naturlige ut, og dette blir spesielt tydelig for oss fotografer når for eksempel bildene fra en sommerdag på stranden ser blå og kjølige ut fordi hvitbalansen er feil.

Selv om alle nyere kameraer kan bestemme hvitbalansen automatisk, er det likevel noen tidspunkter der automatikken kan bli lurt og gi feil resultat. Derfor er det smart å justere hvitbalansen selv mens du fotograferer.

Fotograferer du utelukkende i jpeg, kan et bilde med feilaktig hvitbalanse være en irriterende feil som det kan være vanskelig å fikse i bildebehandlingen. 

> Les mer Fem gode grunner til å fotografere i råformat

2. Du sparer tid i redigeringen

Hvis hvitbalansen endrer seg fra bilde til bilde, kan det av og til være veldig tidkrevende å behandle bildene når du kommer hjem fra fototuren.

Prøver du å redigere flere bilder samtidig, for eksempel med Sync-funksjonen i Lightroom, kan det være vanskelig å få et likt uttrykk i alle bildene.

Hvis du derimot har justert hvitbalansen på forhånd, kan du endre den senere uten at uttrykket endrer seg fra det ene bildet til det andre.

plate med farger holdt i hendene

Fargene på kortet brukes til å sørge for at fargene blir gjengitt riktig. Kortet brukes ofte til videoproduksjon. 

© Shutterstock

3. Du får bedre video

Hvis du filmer er det spesielt viktig at du velger en fast hvitbalanse på forhånd, for når videoen først er laget, er det nærmest umulig å fikse på dette.

Varierende hvitbalanse er et problem når du for eksempel klipper en lang video kortere, for de små endringene i den automatiske hvitbalansen blir mye tydeligere når for eksempel et varmt klipp blir etterfulgt av et kaldt. 

> Les mer Fire gratisprogrammer til bildebehandling

Kanskje du er interessert i...