Sannsynligvis har du møtte på det gylne snitt på et eller annet tidspunkt i livet ditt – hvis ikke i fotograferingen, så kanskje i skolesammenheng. Men hva er egentlig det gylne snitt?
Hva er det gylne snitt?
Det gylne snitt er en komposisjonsregel som er basert på en gammel gresk teori om at det menneskelige øye først ser på noen bestemte punkter i et bilde, og at vi derfor bør plassere hovedmotivet i nettopp disse punktene.
Med det gylne snitt blir bildet delt opp i ni felt ved hjelp av fire linjer. Hvis du så plasserer de viktigste delene av motivet ditt der linjene krysser hverandre, vil den som ser på bildet, oppleve komposisjonen som harmonisk.
Hvis en horisontlinje ligger i det gylne snitt, eller hvis en person står i det, vil det virke som om bildet er mer balansert enn hvis horisonten eller personen blir plassert for eksempel midt i bildet.
> Les også: Det viktigste du må vite om komposisjon

Når du fotograferer dyr, og særlig fugler som beveger seg lynraskt, kan det være vanskelig å få plassert øyet akkurat i et av de gylne snittene. Her har hodet truffet, og det er mer enn godt nok.
© ShutterstockHvordan finner du det gylne snitt?
Det finnes matematiske formler for å beregne det gylne snitt, men det gir jo ikke så mye mening når du står i felten og skal bruke regelen til å komponere bildet ditt.
Den beste metoden for å lære deg å bruke det gylne snitt er derfor å se på mange bilder som er komponert etter denne regelen, og på den måten venne deg til å legge merke til nettopp disse punktene i et bilde.
Hvis du bruker Photoshop eller Lightroom, kan du også beskjære bildet i etterkant så det kommer nærmere det gylne snitt. Når du bruker beskjæringsverktøyet, kan du nemlig aktivere et rutenett og lettere se skjæringspunktene.
> Les også: 3 komposisjonsregler du må kunne

Her følger den flotte gamle broen en av de horisontale linjene, og selv om bygningen på enden av den ikke ligger akkurat i det gylne snitt, er det ikke langt unna.
© Shutterstock
Du kan velge en håndfull forskjellige rutenett når du beskjærer et bilde i Photoshop eller Lightroom, blant annet det gylne snitt.
© ShutterstockHva er forskjellen på det gylne snitt og regelen om tredjedeler?
Regelen om tredjedeler er en forenklet variant av det gylne snitt, som ofte blir brukt av fotografer, nettopp fordi den er enklere enn det gylne snitt å bruke i praksis. Også den deler opp bildet i ni felt, men her er feltene like store.
Mange nyere kameraer kan stilles inn til å vise et rutenett i både søkeren og på lcd-skjermen, som deler opp bildet etter tredjedelsregelen og gjør det lett å se hvilket utsnitt du må velge for å få den beste effekten.
Tredjedelsregelen gir deg imidlertid ikke et riktig så naturlig balansert resultat som det gylne snitt, for horisonten vil for eksempel typisk vil ligge en anelse for høyt eller lavt i bildet hvis den skal ligge langs en av de horisontale linjene.
Under kan du se hvordan de to komposisjonsreglene skiller seg fra hverandre.
> Les også: 3 komposisjonsregler du kanskje ikke kjenner til

Umiddelbart ser det kanskje ikke ut som om det er så stor forskjell på de to komposisjonsreglene, men noen fotografer vil sannsynligvis argumentere for at resultatet blir svært annerledes.
© ShutterstockHvor kan det gylne snitt brukes?
Som du kan se på bildene i denne artikkelen, kan du bruke det gylne snitt på alt fra landskap til portretter.
I landskapsbilder kan dette for eksempel være en gammel kirke som er det viktigste i motivet, og som må få den beste plasseringen i et av skjæringspunktene, mens det i portretter typisk vil være øynene.
Du trenger heller ikke alltid følge denne oppdelingen slavisk. For eksempel er det alltid best hvis elementene treffer skjæringspunktene, men du vil også oppnå en viss effekt ved å plassere dem slik at så de bare treffer én av linjene.

Hvis du fotograferer personer på større avstand, er det ansiktene deres du må plassere i det gylne snitt. Er du nærmere, som her, er det et av øynene.
© Shutterstock