Kvinne fotograferer byen med smarttelefonen sin

Med tiden er smarttelefonene våre blitt så gode at de er et suverent alternativ til speilreflekskameraene og de speilløse systemkameraene våre – særlig når du vandrer rundt i byen og må være rask på avtrekkeren. 

© Shutterstock

Fotografer byen med mobiltelefonen

Du kan få fantastiske bilder ved å forevige byens puls, men du må også ha is i magen for å fotografere fremmede på gaten. Da er smarttelefonen din et genialt verktøy, og du kan raskt og enkelt forevige øyeblikket.

23. september 2021 av Christian Trant

I stedet for å traske rundt med kameraet over skulderen kan du bruke smarttelefonen – og mobiltelefonen har også sine fordeler.

Her får du tre gode tips om hvordan du kan ta flottere gatebilder med mobiltelefonen din.

1. Last ned Lightroom-appen til smarttelefonen din

Noen smarttelefoner lar deg velge lukkertid og gir deg tilgang til fotoinnstillinger som  for eksempel eksponeringskompensasjon og kontraststyring. 

Hvis smarttelefonen din ikke gir deg disse mulighetene i den innebygde kameraappen, kan du med fordel laste ned Lightroom til mobilen.

Lightroom-appen lar deg kontrollere både hvitbalansen, lukkertiden og ISO-verdien, og det gjør det mye enklere å fotografere byen.

Les også: Åtte tips til gatebilder

Kvinne og mann passerer hverandre i byen

Bruk lukkertider på minst 1/125 sekund til å fryse noen som beveger seg. Blender F8.0 skaper fokus på både vegg og mennesker.

© Shutterstock

2. Velg vidvinkelen på smarttelefonen din til byens markeder

På markedsplasser vrimler det av mennesker, og de snakker, handler og utveksler varer. 

På den ene siden gjør dette at du kan bevege deg stort sett ubemerket rundt med smarttelefonen, fordi alle – både kunder og selgere – er så opptatt med gjøremålene sine. 

På den andre siden får du veldig gode muligheter til å ta livlige bilder med mange farger og fine detaljer, enten det er blomster eller fersk fisk det blir handlet med. 

Har kameraet ditt et vidvinkelobjektiv, bør du bytte til dette. Vidvinkelen gjør at du får med mest mulig av de hektiske omgivelsene.

> Les også: Fire veier til annerledes bilder av byen

Kvinne lager mat på markedet

Du kan også finne et lignende virvar på loppemarkeder eller fiskeauksjoner i utlandet. 

© Shutterstock

3. Konverter portrettene dine til sort/hvitt

Mange gatebilder, særlig portretter, tar seg flott ut i sort/hvitt. Det øker nemlig kontrastene, og du skaper ro i bildet.

Du kan velge sort/hvitt i kamera-appen før du tar bilder, men du kan også gjøre det i den etterfølgende bildebehandlingen. 

Det finnes også en rekke andre filtre som for eksempel forsterker fargene på husfasadene, eller filtre som gjør lyset varmt på en trist og overskyet dag.

> Les også: Bli ekspert på gatebilder

Folk går frem og tilbake i byen.

Her er det samtidig valgt en lengre lukkertid, noe som gjør at du får et bedre inntrykk av byens liv og alle menneskene.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...