Kvinnelig bokser i Uganda

I fjor år tok dette bildet førsteplassen i sportskategorien i  World Press Photo. Vi har snakket med fotografen bak det, John Terje Pedersen, og fått de beste tipsene hans til reportasjefotografering. 

© John Terje Pedersen

Fotojournalistens beste tips til reportasjebilder

Vi har snakket med den prisvinnende fotojournalisten John Terje Pedersen og fått de beste tipsene hans til reportasjefoto. Du kan lese dem under.

13. november 2020 av Sarah Marie Winther

Reportasje er en spennende gren av fotograferingen, hvor hvert bilde er med på å fortelle en historie, for eksempel om en lokal kunstner, en viktig demonstrasjon, et politisk valg eller noe annet.

I 2018 tilbragte den fotojournalist John Terje Pedersen en god del tid i Katanga, som er et av Uganda-hovedstaden Kampalas største slumområder. Her fotograferte han Moreen, en talentfull kvinnelig bokser. 

Bildet øverst i artikkelen kom på førsteplass i sportskategorien i den prestisjefulle fotokonkurransen World Press Photo. 

> Les også: Få kontroll på bildebrikkestørrelsene i kameraene

Kvinnelig bokser i Uganda

Moreen Ajambo er 30 år, mor til sju barn og en av Ugandas beste kvinneboksere. 

© John T. Pedersen

Åpenhet, ærlighet og ydmykhet

I Digital FOTO nr. 17/2020 har vi snakket med John Terje Pedersen, og én av tingene vi spurte om, var selvfølgelig de beste tipsene hans om å ta reportasjebilder. Under får du dem:

Gi litt av deg selv. Fortell andre hva du gjør og hvorfor du er her. Hvis du merker at de er tilbakeholdne, venter du med å dra fram kameraet til dere har blitt litt bedre kjent.

Finn en lokal innbygger som virker troverdig og kan ledsage deg og hjelpe til med å oversette. Blant fotojournalister blir de kalt fiksere, og de kan være hvem som helst. På et hotell i Uganda kom John i prat med en pikkolo som hadde et familiemedlem som jobbet i flyktningleiren John skulle fotografere. Vær åpen og klar for å prate litt med alle du møter på gaten, det gjør det enklere. Husk å få telefonnummeret til vedkommende.

Vis respekt og ydmykhet når du går inn i hjemmet til noen. I mange land betyr det for eksempel å ta av seg skoene.

> Les også: Dette er den beste fotoboken på markedet

Slumområde i Uganda

Katanga er et av Ugandas største slumområder, hvor det bor over 20 000 innbyggere. Over halvparten av dem er barn under 14 år. 

© John T. Pedersen

Stort intervju om fotojournalistens eventyr

I årets 17. utgave av Digital FOTO kan du lese mye mer om utstyret til John, som teller både et lynraskt Sony-kamera og to Leica-analogkameraer, og om reisene hans til blant annet Uganda, Gaza, Auschwitz og Bosnia-Hercegovina.

> Les også: 6 ting du ikke visste om ISO

Kanskje du er interessert i...