Hvis du vil prøve deg på astrofotografering, er mulighetene for suksess best hvis du forbereder turen din. Derfor anbefaler vi at du leser om hva du kan oppleve på nattehimmelen, før du drar av sted med kameraet ditt.
Du kan få inspirasjon til motiver og kunnskap om aktuelle tendenser på nattehimmelen via disse appene, Night Sky eller Sky Walk.
Her får du tre steder der du ofte vil ha gode muligheter for å få blinkskudd av himlen, siden det er minimalt med lysforurensning der.
1. Dra til skogen eller vannet
Som oftest er det minst lysforurensning i skogen eller ved vannet, hvor det er langt til forstyrrende lyskilder. De øde stedene er nemlig de beste for astrofotografering, siden det ikke er menneskeskapt lys der.
Hvis du kan finne en oase i skogen der trekronene ikke dekker nattehimmelen, eller hvis du kan plassere deg høyt ved kysten, er det ofte langt til menneskeskapt lys, og dermed er utsikten din til nattehimmelen bedre.
Lysforurensningen kommer nemlig ofte fra byen, gatelys og industriområder, men du reduserer også muligheten for å se stjernene hvis du blir blendet av skjermen på kameraet eller mobilen din. Bruk derfor kamerasøkeren når du fotograferer nattehimmelen.
> Les også: Dette må du fotografere på nattehimmelen

Vil du ha blodrøde supermåner, stjerneskudd i hopetall eller strålende grønt nordlys, er du nødt til å finne de riktige datoene.
© Shutterstock2. Dra ut på landet
Lysforurensning er et stort problem hvis du vil ta klare bilder av nattehimmelen. Menneskeskapt lys fra byer og industriområder gjør det nemlig vanskeligere å identifisere objektene på den, og derfor er det lurt å dra bort fra byen.
På denne siden finner du de mørkeste stedene i Norge og resten av verden.
Du trenger verken dyre teleskoper eller avanserte bildebehandlingsprogrammer for å få flotte resultater med nattehimmelen. Med det vanlige kameraet ditt, et stativ og lang lukkertid kan du ta bergtagende bilder av nattehimmelen - men bildene blir best borte fra byen.

Når du finner en lysende stjerne, vrir du på fokusringen til omrisset av stjernen er klart. Stjernen er ikke nødvendigvis i fokus når fokusringen vris lengst.
© Shutterstock3. Still deg i høyden
Jo mer melkesyre du får i bena av å komme deg til toppen av fotolokasjonen din, desto bedre blir sannsynligvis også bildene dine. Der er nemlig en grunnregel som sier at hvis du vil fotografere nattehimmelen, er det bra å komme seg litt opp i høyden.
Selv månelys er lysforurensning når det handler om å fotografere stjernene. Derfor er betingelsene best ved nymåne eller etter at månen har gått ned.
Månen er ikke bare til sjenanse. Prøv å bruke lyset fra den når du beveger deg oppover i terrenget. Dermed er du klar for å fotografere med én gang du kommer til toppen.
> Les også: Slik unngår du lysforurensning