Stjernefoto av Melkeveien og stjerner på nattehimmel med skog i forgrunnen

Der er fem ting du må være spesielt oppmerksom på, hvis du vil ta flotte, oppsiktsvekkende bilder av stjernene på nattehimmelen. 

© Shutterstock

5 ting som kan ødelegge stjernebildene dine - og hvordan du unngår dem

Stjernehimmelen er et fantastisk motiv som under riktige omstendigheter kan gi fortryllende og misunnelsesverdige bilder. Men det er en rekke klassiske nybegynnerfeil du må styre unna.

2. oktober 2018

Umiddelbart burde en nattehimmel full av glitrende stjerner være et ekstremt takknemlig motiv for en fotograf - det er vakkert uansett perspektiv og vinkel, og det endrer seg ikke helt plutselig eller forsvinner på et blunk. 

Men faktisk kan det være vanskeligere enn man tror å ta stjernebilder som er spennende å se på for andre enn den som har tatt det (og som vet hvilke anstrengelser som ligger bak).

Delvis kommer dette av at vi som fotografer, er svært avhengige riktige værforhold, og til dels av at mange av oss glemmer de klassiske komposisjonsreglene når vi står under en stjernehimmel. 

Vi har laget en liste over de mest klassiske feilene fotografer gjør når de prøver seg på stjernefotografering - og dermed kan du forsikre deg om at du ikke gjør de samme feilene.

1. Kraftig lys fra månen overdøver stjernene

Lite kan ødelegge et godt stjernebilde like mye som månen. Dette er kanskje ikke noe du har tenkt på, men det er praktisk talt umulig å ta et godt bilde av både månen og stjernene på himmelen.

Grunnen til dette er at lyset månen sender ut, er 100 ganger kraftigere enn lyset fra stjernene. Derfor vil alle stjerner på himmelen bli totalt overdøvet av kraftig måneskinn.

Selvfølgelig er månen et flott motiv i seg selv, men vil du fotografere stjerner, må du prøve å unngå den. Det beste tidspunktet for å dra på fototur er derfor under nymåne, mens månelyset er svakest.

Du kan bruke hjemmesiden timeanddate.com til å finne ut av når det er nymåne, og hvor lang tid du har før månen begynner å bli tydelig på himmelen.

> Få gode tips til å ta flotte bilder av månen her

Stjernebilde

Månen er et flott og populært motiv, men krever riktig utstyr for ikke bare å bli en lysende flekk på himmelen. Samtidig overdøver månelyset samtlige stjerner på himmelen og gjør det vanskelig å ta stjernebilder.

© Shutterstock

2. Lysforurensing gjør stjernefotografering vanskelig

Kanskje vet du allerede at du ikke kan stå midt i en storby, rette kameraet oppover og forvente å få flotte bilder av stjerner. Men vet du også at det ikke er nok bare å kjøre et par kilometer ut av byen? 

Hvis du vil ha så klare og tydelige bilder av stjernehimmelen eller Melkeveien som mulig, må du unngå lysforurensing og finne et sted der det er helt mørkt.

Igjen kommer internett oss til unnsetning: På darksitefinder.com kan du se nøyaktig hvor mye lysforurensing det er i din egen by, og hvor langt bort du må for å finne et uforurenset område. 

> Les også: Slik fotograferer du meteorsvermer og stjerneskudd

Stjernefoto med lysforurensing

Selv om skyene også er i veien på dette bildet, er det tydelig at lysforurensingen fra bylyset gjør det umulig å se himmelen – og dermed stjernene – klart.

© Shutterstock

3. Stjernene flytter seg på noen få minutter

Noen fotografer tror at de kan la lukkeren stå åpen i et minutt eller to, og så vil bildebrikken få nok lys til at stjernebildet blir eksponert korrekt.

Men de tenker ikke på at jorden roterer hele tiden, og at stjernene derfor beveger på seg – og  det ganske fort. 

Resultatet av en lukkertid på to minutter vil derfor være stjerner som trekker små spor, noe som vil få stjernebildet ditt til å se uskarpt ut.

Med mindre du faktisk går for å ta et bilde med stjernespor, bør du altså holde deg til en lukkertid på høyst 15 sekunder. Dette vil fryse stjernene og få dem til å stå skarpt på himmelen og på stjernefotografiet ditt. 

> Les også: Slik fotograferer du stjernespor

4. Manglende forgrunn gjør stjernebilder uinteressante

Når du står under en imponerende stjernehimmel, er det lett å tenke at den er bilde nok i seg selv. 

Men i de aller fleste tilfeller er det som med solnedganger: Du må ha en interessant forgrunn.

Hvis du begir deg ut i mørket uten å en tanke om hvor du skal dra, er det veldig sannsynlig at du kommer hjem med en haug av uinteressante stjernebilder. Husk at det stedet du befinner deg på, er veldig, veldig mørkt. Derfor er det vanskelig å finne interessante komposisjoner for stjernebildet ditt hvis ikke du er godt forberedt.

Løsningen er å ta en tur ut i samme område på forhånd og undersøke omgivelsene. 

Er det et stort tre med krokete grener eller et gammelt fyrtårn som kan bli til flotte silhuetter, der? Eller kanskje en innsjø som kan gi en vakker speiling?

> Få gode råd om perfekt komposisjon i bildene dine her

Stjernebilde forgrunn

Selv om stjernene står klart og flott fram i dette bildet, er det uinteressant. Det mangler en forgrunn som gjør at seeren har noe å forholde seg til i stjernefotografiet. 

© Shutterstock

5. Uforutsette værforhold blokkerer stjernefotografiet

Du vet sikkert godt at du ikke kan få et flott bilde av en stjernehimmel på en overskyet natt. 

Men faktisk er det mye annet som kan blokkere utsikten til stjernene for både deg og kameraet ditt – støvskyer, røyk og tåke er bare et par av dem.

Derfor er det viktig at du er så godt oppdatert som mulig på forholdene i det området du er på vei ut til. Sjekk værmeldingen på forhånd. 

Bonus: Se stjernene med en kikkert

Det er lurt å ta med en kikkert når du skal fotografere stjerner. Da blir det lettere å se hvor du bør rette kameraet. 

Det gir deg også mulighet for å studere stjernehimmelen på en annen måte mens du er på tur på natten.

> Akkurat nå kan du få en profesjonell kikkert med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Totalt 98 kroner. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...