Nordlys.

Nordlyset oppstår når solvinden er kraftigere enn normalt med store elektriske utladninger.

© Shutterstock

Nå blir det enklere å se nordlyset

Værtjenesten yr.no lanserer snart en tjeneste som kan bidra til å forutsi nordlysets bevegelser. Tjenesten gjør det også lettere å se om skyene stenger for utsikten til det flotte, grønne lyset på himmelen.

16. november 2021 av Christian Trant

Når du vil fotografere nordlyset, kan det fort virke som et sjansespill om det lykkes eller ikke.

Skyer har det nemlig med å blokkere utsikten til det sterke, grønne lyset på himmelen – og det er irriterende når du står klar med alt utstyret ditt. 

Derfor vekker det stor oppsikt hos nordlysentusiaster og interesserte fotografer at yr.no snart lanserer en tjeneste som gjør alt litt enklere.

Få varsler direkte på smarttelefonen

Tanken bak den nye nordlystjenesten fra Yr er at det skal bli lettere å oppdage nordlyset – og spesielt få beskjed om når mulighetene er best.

Tjenesten kommer til å kombinere en nordlysprognose og en vanlig værprognose.

Dermed blir det lettere å finne ut hvor du bør stå med kameraet ditt, men også på hvilket tidspunkt.

Det er meningen at nordlysprognosen skal bli en fast del av yr.no-appen og nettsiden i løpet av høsten, og at du kan få beskjed når mulighetene er optimale.  

Nordlys på himmelen.

På nettsiden aurora-service.eu kan du se nåværende og kommende dagers nordlysaktivitet, men her får du ikke den prosentvise sjansen – og det tas heller ikke forbehold om et eventuelt skydekke.

© Shutterstock

Tre gode huskeregler for nordlyset

1. Mens vi venter på en oppdatert app, er det en god tommelfingerregel som sier at sjansene for å se nordlyset er best fra januar til mars – og igjen fra september til desember.

2. Husk også at nordlyset oppstår når elektrisk ladede partikler fra sola treffer jordas magnetfelt. Se derfor etter varsler om kraftige solstormer i værmeldingene – det er et tegn på at nordlyset er på vei.


3. Når du drar på opptak, finner du et mørkt og gjerne høytliggende sted med fri sikt mot nord. Hvis nordlyset er svakt, kan det til forveksling ligne på skyer. Hvis du er i tvil, kan du ta et raskt bilde med høy ISO-verdi. Hvis det er snakk om nordlys, vil skyene lyse grønt. 

Bli klar til å fotografere nordlyset

Det å fotografere nordlys handler mye om flaks, men det handler også om å ha kontroll på kamerafunksjonene og de riktige kamerainnstillingene.

Derfor har vi samlet de beste artiklene til deg her, slik at du er klar når muligheten byr seg.

Kanskje du er interessert i...