Nordlys er det mest fortryllende himmelfenomenet av alle, og hvis du har kontroll på kamerateknikken din, kan du ta imponerende bilder av en lysende grønn himmel.
Som andre himmelfenomener krever nordlyset at du slipper inn mye lys til bildebrikken, og det betyr at du må velge en relativt lang lukkertid, blende helt opp og bruke en høy ISO-verdi.
Men alt det vet du sikkert godt allerede hvis du interesserer deg for nordlys. Her får du til gjengjeld noen småtriks du kanskje ikke kunne.
> Læs også: Det kan du oppleve på himmelen i år
1. Hold deg til én god komposisjon
De fleste som ser nordlys for første gang, reagerer med å rette kameraet direkte oppover for å få med så mye som mulig av det vakre lyset i bildet.
Problemet er at landskapet dermed blir til en liten stripe nederst i bildet, og da blir komposisjonen så kjedelig at selv ikke det flotteste nordlys kan fikse på det.
Det er altså viktig å inkludere ett eller flere elementer i forgrunnen og gi øyet noe å fokusere på i tillegg til nordlyset. Det gir bildet dybde og gjør du får lyst til å fortsette å se på det.
Når du har funnet et spennende utsnitt, fortsetter du å holde kameraet rettet mot det, også selv om nordlyset danser over himmelen i motsatt retning.
Nordlyset beveger seg nemlig raskt, og det kan endre retning på bare 30 sekunder. Hvis du prøver å følge det, kan du risikere å gå glipp av de beste bildene.
> Les også: Ta perfekte bilder av stjerner
2. Sjekk bildene dine underveis
Nordlyset endrer ikke bare retning, det kan også forandre seg i intensitet og farge. Sjekk derfor jevnlig om bildene dine er korrekt eksponert.
Hvis de blir for lyse, velger du en litt kortere lukkertid. Blir de for mørke, øker du ISO-verdien litt.
Husk at dette ikke betyr at du skal granske hvert eneste av bildene dine grundig. Nordlyset kan vare i så lite som et par minutter, så ikke bruke mer enn noen få sekunder per bilde.
Skru eventuelt på høylysadvarsel, for da kan du umiddelbart se om det blir noen områder uten detaljer.
> Les også: Slik tar du flotte bilder av månen
3. Ta to eksponeringer
Er nordlyset sterkt, kan kontrasten mellom himmelen og landskapet være enorm, og derfor kan det være veldig vanskelig å få en balansert eksponering av begge deler i ett bilde.
Løsningen er å ta et bilde der du eksponerer etter himmelen, og et bilde der du eksponerer etter landskapet. Deretter kan du smelte sammen bildene i Photoshop, men du kan også bruke andre og enklere bildebehandlingsprogrammer til dette.
Imidlertid har også kameraet en funksjon som kan gjøre en slik jobb for deg – såkalt auto-bracketing. Men denne kan du ikke bruke til nordlysfotografering, for her regner kameraet selv ut hviIlke innstillinger som må til, og det er avgjørende at du har full kontroll over lukkertiden.
> Les også: Slik får du perfekte HDR-bilder