Lynnedslag over storby

Et lynnedslag er over (lyn)raskt – og derfor krever det litt forberedelse å fotografere fenomenet.

© Johannes Plenio

Slik tar du gode bilder av lyn

Å få et bra bilde av et lynnedslag kan nesten virke som en umulig oppgave, men det er faktisk mulig med riktige teknikker.

12. juli 2023 av Sarah Marie Winter

Lyn er både fryktinngytende og fascinerende, og de kan gi forrykende landskapsbilder som vil imponere alle som ser dem. 

Men hvis du bare setter kameraet opp mot himmelen og trykker på utløserknappen når det begynner å brake, må du være like heldig som en Euro Jackpot-vinner for å fange et bra bilde av lynet. 

I stedet anbefaler vi at du bruker en spesiell teknikk som gir vesentlig bedre muligheter for å fryse lynene når de flerrer himmelen. 

> Les også: Dette kan du fotografere på himmelen i 2020

© Shutterstock

Støtte for kameraet er et must

Først å fremst må du glemme alt om å fotografere med håndholdt kamera. Med den teknikken du skal bruke, er du nødt til å ha en eller annen form for støtte for kameraet ditt. 

Det trenger ikke nødvendigvis å være et kamerastativ, ettersom det begrenser mulighetene for hvor du kan fotografere fra. Sitter du for eksempel i bilen, kan en ertepose på kanten av vinduet eller på dashbordet være til god hjelp. 

> Les også: Slik knipser du fascinerende nordlys

© Shutterstock

Bruk Bulb-innstillingen

Det er umulig å forutsi hvor og når lynet slår ned, så den mest effektive måten å fange lyn på er ved å bruke programmet B eller Bulb. 

Det fungerer slik at kameraets lukker står åpen fra du trykker på utløserknappen, til du slipper den. Når det kommer et lyn, slipper du ganske enkelt knappen. 

På noen kameraer er Bulb markert med en B på programhjulet, mens du på andre skal velge Manuell og vri på ett av innstillingshjulene til det står Bulb på skjermen. 

Hvis det ikke kommer et lyn, stopper du eksponeringen når du nærmer deg en lukkertid som du har definert på forhånd, for eksempel 30 sekunder. 

> Les også: Ta flotte bilder av månen

© Shutterstock

To måter for å holde utløserknappen nede

Du har sikkert allerede skjønt at det er stor sannsynlighet for at du ender med å holde utløserknappen nede lenge. 

Det kan selvfølgelig gi ømme fingertupper, men også bilder med støy. Derfor er det best hvis du for eksempel bruker en fjernutløser eller en app til å utløse kameraet. 

Fjernutløsere kan fås med eller uten kabel for et par hundre kroner. Appen er gratis, men den fungerer kun hvis kameraet ditt har wifi. 

> Les også: Slik fotograferer du stjerner

Kanskje du er interessert i...