Bilde av Melkevejen med felv og en person i forgrunnen

Et bilde av Melkeveien kan lett bli litt kjedelig hvis forgrunnen er kullsvart. Her gir vi deg inspirasjon til hvordan du skaper blikkfang i forgrunnen. 

© Shutterstock

Slik tar du flotte astrobilder med en sykellykt

Med noe så enkelt som en sykkellykt kan du skape mer dybde og blikkfang i bildene dine av stjernehimmelen. Her viser vi deg hvordan.

23. mars 2021 av Sarah Marie Winter

Hvis du har prøvd deg på astrofotografering, vet du sikkert også at det ikke er så lett å ta et bilde som både stemmer teknisk og er interessant å se på. 

Selv hvis du lykkes med å ta en håndfull skarpe og veleksponerte bilder, vil det likevel være et eller annet som mangler. Noe veldig mange astrofotos mangler. 

For det er så lett å bli oppslukt av de funklende stjernene, at mange helt glemmer at det er landskapet rundt stjernene som gjør dem interessante.

> Les også: Dette kan du oppleve på himmelen i år

Problemet er bare det at de beste stedene for å fotografere nattehimmelen er de som ligger lengst unna enhver form for lysforurensning – slik det beste tidspunktet er klare netter uten månelys. 

Løsningen er å inkludere en person som holder en lyskilde, i bildet, for eksempel en sykkellykt eller en hodelykt, og dermed lyser opp det omkringliggende landskapet og skaper dybde i bildet.

> Les også: Ta perfekte bilder av stjerner

Bilde av Melkeveien med klipper og en person i forgrunnen

Hvis personen på bildet står høyt i landskapet, vil vedkommende bli en silhuett mot stjernehimmelen og dermed stå tydeligere fram. 

© Shutterstock

Slik bruker du en lykt i astrobildene

Sett kameraet ditt på stativ og still det inn til en lang eksponering. Hvis brennvidden din er for eksempel 20 millimeter, er 20 sekunder, F2.8 og ISO 2500 et godt utgangspunkt, men sjekk bildet etterpå og juster eventuelt enten lukkertiden eller ISO-verdien.

Finn gjerne et høyt punkt i landskapet, for eksempel en stein eller en bakke. Plasser modellen der og be vedkommende om å rette lyskilden direkte mot himmelen. 

Du kan også bruke deg selv som modell. Da setter du bare selvutløseren på 10 sekunder så du rekker å komme deg på plass før eksponeringen begynner.

Det er best hvis du eller modellen din finner en så behagelig stilling som mulig. Hvis det er mulig, får du modellen til å holde pusten under eksponeringen – for det gjør det lettere å stå helt stille.

> Les også: Ta flotte bilder av månen

Få hele guiden til lysmaling i Digital FOTO

I Digital FOTO nr. 5/2021 går vi i dybden på lysmaling i mørket. 

Du får både veiledning til de beste lyskilder, hvordan du stiller inn kameraet og hvordan du helt konkret bruker lyset til å male.

Abonnerer du ikke enda? Akkurat nå kan du få et smart lystelt som sikrer deg perfekt lys og bakgrunn i makro- og produktbildene dine, sammen med to blader for bare 148 kroner inkludert porto! Du sparer 589 kroner. 

Kanskje du er interessert i...