Bilde av kyst og livreddertårn i fullmåne

Ved å bruke månelys til å lyse opp landskapene dine kan du få drømmeaktige bilder med kjølig lys, myke skygger og stjerner på himmelen.

© Digital FOTO

3 gode grunne til å bruke månelys i landskapsbildene dine

Når vi snakker om astrofotografering, gjelder det som oftest å unngå månelys. Men du kan også gjøre det motsatte og bruke fullmånen som den ganske kraftige lyskilden den er. Her har du tre gode grunner til å teste teknikken.

15. februar 2021 av Sarah Marie Winter

Alle fotografer vet å landskap er vakrere i skumringslys enn i dagslys, men det finnes faktisk også en tredje mulighet; å vente til mørket faller på og bruke lyset månen kaster over landskapet.

Det høres kanskje utrolig ut, men en helt full måne sender faktisk ut et så kraftig lys at med en lukkertid på 20–30 sekunder kan du ta bilder som nesten ser ut som om de er tatt i dagslys. 

Det er flere fordeler ved å bruke denne metoden, og under får du dem.

> Les også: Ta flotte bilder av månen

1. Det er ikke et sjeldent fenomen

For å få mest mulig månelys på landskapet anbefaler vi å sikte etter en måne som er minst 90 prosent full. Det gir deg cirka fire dager hver måned for fotograferingen, forutsatt at himmelenn er skyfri.

Med andre ord får du mange muligheter til å få et skarpt bilde i månelys, så ikke mist motet hvis du får en fullmånekveld med overskyet himmel. 

2. Du kan bruke settobjektivet ditt

I motsetning til bilder av Melkeveien, som krever en lyssterk vidvinkel for å bli skikkelig flotte, kan du bruke objektivet du har tilgjengelig – også selv om det skulle være et settobjektiv.

Under en fullmåne er det nemlig så mye lys at du kan bruke en blender på for eksempel F4.0 eller F5.6 og likevel få veleksponerte bilder. Samtidig kan du bruke en vesentlig lavere ISO-verdi.

> Les også: Dette kan du oppleve på himmelen

Bilde av strand med fotograf og kamera på kamerastativ

Vi dro ut til stranden litt før solnedgang for å finne den perfekte vinkelen å fotografere landskapet i. Senere var det utsikt for skyfri himmel og 94 prosent fullmåne. 

© Digital FOTO

3. Du får unike landskapsbilder

Sist, men så absolutt ikke minst, så får du noen helt andre landskapsbilder enn de du er vant til. 

Månelyset gir deg både kjøligere nyanser og mykere skygger enn det dagslyset gjør, og hvis du er heldig, vil man også kunne se stjerner på himmelen over motivet ditt.

Få hele veiledningen i Digital FOTO

I Digital FOTO nr. 3/2021 går vi i dybden på fotografering i månelys. Vi har selv vært på fullmånetur med kamera og kamerastativ, og du kan lese alt om hvilke erfaringer vi gjorde oss underveis.

Vi hjelper deg med å planlegge fototuren din ned på detaljnivå ut fra månefasene og banen dens på himmelen, og vi viser deg også hvordan du stiller inn kameraet ditt for å få blinkskuddet i boks.

Hvis du ikke abonnerer enda, kan du akkurat nå få to numre av Digital FOTO + den nye fotoboken «Bli en bedre fotograf» for bare 88 kroner inkludert porto og ekspedisjon! Boken inneholder en lang rekke veiledninger til alle de viktigste motivtypene.

Kanskje du er interessert i...