Det brusende havet er en virkelig stemningsskaper og gir fantastiske muligheter når du kombinerer det med f.eks. en solnedgang.
Men det er flere retninger du kan gå i når du drar til stranden. En flott grunninnstilling er å undereksponere litt, så bruk lukkertidprioritet eller blenderprioritet sammen med en eksponeringskompensasjon på -1/3 eller -2/3.
Husk også alltid et stativ - du trenger det ved lange lukkertider.
1. Frys bevegelsen
Er det store bølger, kan du illustrere havets bevegelser og fryse vanndråper ved å bruke korte lukkertider som 1/500 sekund eller kortere.
Det kan bety at du vil slite med lyset, så øk eventuelt ISO-verdien, hvis bildene blir mørke og underbelyste.

Bruk kortere lukkertid hvis du vil fryse bølgeskvulpene.
© Shutterstock2. Fram med filteret
Bølgetopper er flotte, men du kan også la en lang lukkertid definere utseendet på vannet.
Med et ND-filter kan du fjerne lys fra bildebrikken i kameraet, og dermed kan du gjøre lukkertiden mye lenger enn den ellers kunne ha vært. Lukkertider fra 30 sekunder og opptil flere minutter gir vannoverflaten et flott, disete utseende.
Les også: Slik får du flottere landskapsbilder med nd-filter
Det er verdt å vurdere et polariseringsfilter. Det fjerner gjenskinn og gjør f.eks. at man kan se havbunnen tydeligere, og det gør fargene i vannet bedre.

Med et polariseringsfilter kan du få flere detaljer i havbunnen. Det kan du fordi filteret fjerner gjenskinn i vannoverflaten.
© Shutterstock3. Det flytende speil
Vannet er et naturlig speil, særlig hvis du bruker et ND-filter og lang lukkertid for å gjøre overflaten jevnere. Det kan du blant annet bruke i storbyen.

Speilinger av himmelen og bylyset gir bybildene dine et helt nyt liv. Her er det brukt på flotteste vis i Sydney.
© ShutterstockLes også: 3 tips for flotte bilder på stranden