Stille og øde åker med trær i bakgrunnen

Det fine med landskap er at de ikke beveger seg, og derfor kan du med fordel sette kameraet på stativ. 

© Shutterstock

Fotografer naturen: Her kan du ta bilder alene

Med riktig teknikk kan du ta fantastiske bilder i naturen, men det krever også at du kan fotografere uforstyrret. Vi viser deg steder der du kan teste nye teknikker, og hvor du ofte har naturen for deg selv.

1. Ta en tur i skogen

Hvis du går bort fra stisystemene og lenger inn i skogen, for da øker mulighetene dine for å fotografere dyrene i skogen, men det krever absolutt stilhet.

Hvis du er så heldig å komme deg helt innpå dyrene i skogen, for eksempel en reven eller haren, anbefaler vi at du bruker følgefokus. Dermed kan du følge bevegelsene til dyret.

Innstillingen blir også kalt Focus Tracking eller 3D-tracking, og den hjelper deg med å ta skarpe bilder - også når dyrene beveger seg.

> Hvis du vil fordype deg enda mer i hvordan du fotograferer dyr i naturen, kan du finne mye inspiratsjon i Digital FOTOs nye fotobok «Bli en bedre fotograf». Du kan få boken sammen med to numre af Digital FOTO for bare 49 kroner pluss porto og ekspedisjon her.

Rev står stille i skogen

Reven finnes ofte i åpne områder med mark og skog, mens hiene typisk ligger i skråninger. Den er mest aktiv tidlig på morgenen og sent på kvelden.

© Shutterstock

2. Ta med kameraet til vannet

Ofte er det bare noen få mennesker ved stranden eller langs fjorden, og det gir litt albuerom til deg som vil fotografere landskapet. Ved vannet er det faktisk også et utall muligheter når du skal velge motiv, uansett om du liker makro, landskap eller portretter.

Vil du fotografere solnedgangen ved vannet, anbefaler vi en lukkertid på 1,5 sekunder eller enda mer. Den lange lukkertiden har en god effekt på vannet, som blir silkemykt. For å få til de lange lukkertidene bør du bruke et ND-filter med høy styrke, for eksempel åtte blendertrinn, samt et kamerastativ.

> Les også: 5 tips som gir deg flottere bilder av solnedgangen

Solnedgang med hus i forgrunnen.

I et landskapsbilde er det fint hvis mest mulig er skarpt. Derfor bør du velge en blenderåpning på mellom F11 og F16. Det gjør at området som er i fokus i solnedgangsbildet, blir mye større.

© Shutterstock

3. Gå på oppdagelsesferd i hagen

Våren banker på døren, og det betyr mer liv i hagen - og her kan du også være helt alene. De første mariehønene, biene og sommerfuglene gjester snart hagen. Prøv å fotografere de små insektene ovenfra og deretter fra siden, og se hvordan insektene kommer forandrer utseende etter hvilken vinkel du fotograferer dem fra.

Når du fotograferer med manuelt fokus og vrir på fokusringen, kan du ta bilder der insektet  ser ekstremt skarpt ut, mens bakgrunnen vil være uskarp. 

> Les også: 5 enkle tips for å ta makrobilder med mobilen

Bie suger nektar fra blomst.

Du trenger ikke et makroobjektiv for å komme deg helt innpå insektene i haven. Du kan også ta flotte insektbilder med en telezoom, og dermed trenger du ikke stå så nært motivet ditt.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...