Makrobilde av papegøyeblomst

Verden er full av forunderlige detaljer, og det er faktisk ganske enkelt å komme seg helt innpå dem med en mobiltelefon. 

© Shutterstock

5 enkle tips for å ta makrobilder med mobilen

I de aller fleste tilfeller slår kameraet mobilen på skarphet, farger og bildekvalitet. Men én ting kameraet ikke alltid kan ordne, er å komme helt innpå småtingene. Her får du fem tips for å ta makrobilder med smarttelefonen din.

6. september 2019 av Sarah Marie Winter

Hvis du ikke har et makro- eller et teleobjektiv, kan det være veldig vanskelig å komme seg helt innpå små objekter med kameraet ditt. 

Det kommer av at alle objektiver har det som kalles en nærgrense, noe som definerer hvor nært et objekt objektivet kan stille skarpt. Et vanlig settobjektiv på 18-55 mm har for eksempel en nærgrense på 28 cm. 

> Les også: Alt du må vite om makrofotografering

Men med mobiler er nærgrensen ofte mye mindre, for eksempel er den bare cirka 10 cm på en iPhone 7. Samtidig er mobilen rent fysisk mindre enn de fleste kameraer, og derfor kan du lettere snike deg innpå levende motiver uten å skremme dem bort.

Det betyr at det ofte kan lønne seg å bruke mobilen til å fotografere for eksempel insekter eller blomster, hvis ikke bildene skal skrives ut i en størrelse som stiller krav til oppløsningen. 

> Les også: 6 ting du må vite om kameraet i mobiltelefonen din

Her får du de beste tipsene våre for å fotografere makro med mobilen.

1. Begynn innendørs
2. Tørk av kameralinsen
3. Bruk eksterne apper for å få mer kontroll
4. Bruk et clip-on-objektiv
5. Bruk et supermakrokamera 

1. Begynn innendørs

Makrofoto av kaktus

Kaktuser og sukkulenter er interessante makromotiver som mange har i vinduskarmene, og som er fine å begynne med fordi de byr på en drøss av detaljer – og de beveger seg ikke mens man fotograferer dem. 

© Shutterstock

Hvis du vil fotografere makromotiver ute, kan været være til hinder – det minste vindpust vil få motivet til å bevege seg og gjøre det vanskelig å få et skarpt bilde med en normal lukkertid.

Derfor er det lurt å begynne inne. Det betyr ikke at du bare kan fotografere motiver du finner i hjemmet ditt – du kan for eksempel plukke blomster i hagen og sette dem i en vase på spisebordet. 

Men frukt og grønnsaker er gode motiver fordi overflatene deres er fulle av detaljer.

> Les også: Slik tar du flotte bilder av dråper

2. Tørk av kameralinsen

Det høres kanskje banalt ut, men de fleste glemmer at mobilen ligger i lommene eller vesken det meste av dagen, hvor den får mange flekker fra stoff og annet rusk den ligger inntil.

Derfor må du huske å tørke av linsen, akkurat som du vil tørke frontlinsen på objektivet ditt. På makrobilder blir det nemlig ofte ekstra tydelig hvis det sitter støv eller skitt på utsiden av linsen.

> Les også: Få kameraet og utstyret ditt til å leve lenger

3. Bruk eksterne apper for å få mer kontroll

Bilde av hender som fotograferer blomster med mobilen

Med en ekstern kamera-app får du langt bedre kontroll over eksponering og fokus i bildene dine, og det kan være nyttig når du skal ta makrobilder. 

© Shutterstock

Du vet kanskje at du kan trykke på skjermen for å få autofokus i kameraet til å stille skarpt på et bestemt objekt i bilde. Men denne teknikken er ikke alltid helt nøyaktig og derfor kan det være en fordel å bruke en ekstern app til å stille fokus manuelt.

Appen Manual Camera er en av de mange kameraappene som finnes til Android, og den gir deg mulighet for både å stille fokus, lukkertid, ISO-verdi, hvitbalanse og eksponeringskompensasjon manuelt. 

> Les også: 6 apper fotografen må ha på smarttelefonen sin

4. Bruk et clip-on-objektiv

Hvis du er klar for å ta skrittet videre, kan du også for bare noen få hundrelapper få et eksternt objektiv som du så lett som ingenting kan klikke fast på mobilen. De små objektivene er typisk vidvinkel-, fiskeøye- eller makroobjektiver, og det gir deg helt nye muligheter.

Løft mobilbildene dine til nye høyder med 3 mobilobjektiver for bare 49 kroner her. 

5. Bruk et supermakrokamera

Hvis du vil nærmere enn det en mobiltelefon kan klare, er det nå du må slå til og begynne å abonnere på Digital FOTO.

Akkurat nå får du nemlig to utgaver av Digital FOTO pluss et supermakrokamera med Wi-Fi for bare kroner 49,50.

Med supermakrokameraet kan du forstørre motivet ditt opptil 1000 ganger og få fram helt utrolige detaljer – du kan for eksempel se de enkelte mikroskopiske og fargestrålende skjellene på vingene til en sommerfugl.

Du styrer enkelt kameraet fra mobiltelefonen eller datamaskinen.

Les mer om kameraet og tilbudet her

Kanskje du er interessert i...