Skyskrapere i tåke

Bilder tatt i froskeperspektiv gjør at høye bygninger eller trær ser mer truende ut.

© Shutterstock

Høst på nye måter med 3 enkle tips

Årstidens tåke, regn og mørke er noe du kan utnytte til å skape flotte dystre motiver uansett om du er på landet, i byen, ved vannet eller i skogen.

4. oktober 2022 av Kathrine Anker

Mange fotografer legger bort kameraet når det begynner å bli kaldt og vått ute, men det er det ingen grunn til. 

Regn, tåke og skumring egner seg nemlig perfekt til å skape flotte mystiske bilder som oser av uhygge og dyster stemning. 

Her får du tre tips til å fotografere høsten i et helt nytt lys.

1. Velg riktig lukkertid 

I likhet med de fleste andre motiver spiller lukkertiden en stor rolle for hvordan uttrykket i høstbildet ditt blir. 

Bruk for eksempel en kort lukkertid på mer enn 1/250 sekund til å fryse bevegelsen i tåke, dis og regn, og få et stemningsfullt bilde.

Du kan også legge til en spennende effekt hvis du bruker svært lange lukkertider, for eksempel på et halvt sekund eller mer. 

Det får blant annet tåken til å bli strukket ut, og det kan gi et drømmende uttrykk som ikke uten videre bare kan lages i bildebehandlingsprogrammer som Photoshop eller Lightroom. 

De lange lukkertidene er dessuten også spesielt relevante om høsten når lyset svinner dag for dag, fordi du får mer lys til bildene dine jo lengre lukkertid du bruker. 

Det gir mindre støyfylte bilder og lar deg for eksempel ta bilder av den flotte fullmånen som dukker opp på kveldshimmelen hver 29. eller 30. dag.

Sist, men ikke minst, kan du også kombinere både lange og korte lukkertider ved hjelp av bildebehandlingsprogrammer. 

>Les mer Lag flotte fullmånebilder i Photoshop

Mann går alene i en uhyggelig, tåkete skog

Hvis tåke gjør bildet ditt for lyst, kan du få frem mørket og de grå og brune nyansene i bildebehandlingen.

© Shutterstock

2. Bruk gråkort til tåke

Det kan være vanskelig å få riktig hvitbalanse når du fotograferer i tåke. 

Derfor er det en god idé å ta med et fargenøytralt gråkort. Fotografer i raw-format og ta ett bilde med og ett uten kortet – så kan du enkelt justere hvitbalansen etter kortet i raw-konverteringen når du kommer hjem.

Mange kameraer har dessuten en funksjon som automatisk kan stille inn hvitbalansen etter et gråkort mens du er ute og fotograferer. 

Hvis kameraet ditt har denne funksjonen, anbefaler vi deg å bruke den slik at fargene er korrekte allerede mens du fotograferer i tåken.

>Les også: Slik fotograferer du i tåke

Fototips gråkort forbedrer bildenes hvitbalanse objektiver får korrekt fargegjengivelse

Et gråkort som vist her koster vanligvis ikke så mye, og når du først har vent deg til å bruke det er det verdt pengene. 

© Shutterstock

3. Undereksponer i regnvær

Når det regner kan de store, tunge skyene skape drama og uhygge i motivet ditt. Undereksponer med 1/3 blender slik at skyene virker enda mørkere, samtidig som høylysene ikke brenner ut.

Dette kan enkelt gjøres med et av de automatiske programmene, for eksempel Av/A eller Tv/S (Canon/Sony), ved å bruke eksponeringskompensasjonen, som har sitt eget hjul på flere kameramodeller.

>Les også Slik fungerer eksponeringskompensasjon

Fotografering undereksponert fototeknikk som redder høylysene i bildet av høyhus som er under bygging

Vi brukte kameraets eksponeringskompensasjon til å undereksponere bildet med et helt eksponeringstrinn, noe som fremhevet den dystre stemningen og sikret samtidig at vi uten problemer kunne ta bildet håndholdt på 1/500 sekund. 

© Holger Svend Anderson

Kanskje du er interessert i...