Nærbilde av grizzlybjørn med is i pelsen

Med et teleobjektiv på 400 mm og en 1,4x telekonverter klarte Marko Dimitrijevic å ta dette detaljrike nærbildet. 

© Marko Dimitrijevic

Fotograf dro til Canadas ødemark for å fotografere grizzlybjørner

Store og ganske farlige dyr er de absolutt favorittmotivene til Marko Dimitrijevic – som hai, rokker og grizzlybjørner. I fjor dro han til Yukon-territoriet på kanten av Canada, og under kan du se de imponerende bildene turen resulterte i.

1. mars 2021 av Sarah Marie Winter

Den jugoslavisk-sveitsiske forretningsmannen og fotoentusiast Marko Dimitrijevic innrømmer det gjerne – han liker store dyr. Og det gjør ingenting om de også er farlige. 

De tre siste tiårene har han blant annet dykket med knølhvaler i Stillehavet, snorklet med blåhvaler i Mexico, og delt solnedganger med isbjørn i Arktis. 

I fjor år tok en god idé ham til den canadiske ødemarken, hvor han tilbrakte en uke i et lite skur noen få meter unna de store grizzlybjørnene som lever i Canadas gigantiske skoger.

> Les også: Kom deg innpå dyrene med disse skarpe tipsene

Svart-hvitt-bilde av grizzlybjørn i elv

Det krevde en lukkertid på 1/2000 sekund å fryse dråpene i luften og få dette dramatiske bildet. 

© Marko Dimitrijevic

– Jeg hadde lest om et område i nord i Yukon, hvor varme understrømmer gjør at elvene ikke fryser til om vinteren, forklarer Marko. 

Det gjør at det er laks i elvene helt til november, og derfor går ikke grizzlybjørnene i hi.

Når bjørnene jakter på fisk i vannet, blir hodene deres våte, og når pelsen møter den iskalde luften, blir det øyeblikkelig dannet istapper på den. Marko visste at dette ville kunne resultere i fantastiske bilder.

> Les også: Derfor må du kjenne til disse 5 brennviddene

Svart-hvitt-bilde av grizzlybjørn langt unna

Ved å zoome ut kunne Marko ta et bilde der bjørnen så ganske liten ut sammenlignet med den gigantiske skogen. 

© Marko Dimitrijevic

Disse bildene er tatt med teleobjektiver på 100–400 mm. Marko ville ha både nærbilder der vi virkelig kunne se istappene i pelsen, og bilder på avstand som viste hvor små dyrene faktisk var sammenlignet med den røffe naturen. 

Han endte opp med å sende inn svart-hvitt-versjoner av bildene til Sony World Photography Award 2020, hvor de fikk en flott plassering. 

Imidlertid har han valgt å beholde fargene i bildene der det er blod i bjørnepelsen – som det øverste i denne artikkelen. 

> Les også: Kom i gang med svart-hvitt

Svart-hvitt-bilde av grizzlybjørn på nært hold

Marko valgte å konvertere bildene til svart-hvitt for å forsterke kontrasten mellom pelsen og istappene. 

© Marko Dimitrijevic

Marko Dimitrijevic har reist rundt i verden i 30 år og hadde ingen intensjoner om å slutte med det, men i juli i fjor år satte et voldsomt fall alle planene hans på pause på ubestemt tid. 

I fallet vred han nakken sin, og i flere måneder måtte han sitte i rullestol. Han har imidlertid fått tilbake førligheten, men om han noen gang kommer til å fotografere igjen, er foreløpig uvisst. 

Kanskje du er interessert i...