Fuglefotografering er en av de mest populære disiplinene innen naturfotografering – og det er ikke uten grunn. Det er for eksempel ofte enklere å komme seg innpå fuglene enn andre ville dyre, og det er mange fler av dem.
Vinteren er en veldig god årstid for fuglefotografering, for da har de ikke travelt med parring og foring av ungene. Selv om noen fugler har dratt på trekk, er det fortsatt veldig mange fugler som holder ut i vinterkulda.
De samler seg der det er mat å finne, og det gjør det mye lettere for oss fotografer, fordi vi enten kan finne naturlige foringsplasser eller fore fuglene selv, og dermed lokke dem til oss.
Under får du tips om hvordan du får forrykende fuglebilder i boks.
> Les også: 3 trekkfugler du må fotografere snart
Legg ut mat i hagen eller skogen

Nøtteskriken er fotografert fra et skjul i skogen. Likevel må man være forsiktig med raske bevegelser, for fuglene registrerer alt.
© Morten HilmerDet er en stor misforståelse at det krever meterlange teler for å ta gode bilder av fugler. Har du et godt kamera og et zoomobjektiv på 70-300 mm eller mer, har du alt som må til.
Det handler nemlig ikke alltid om å snike seg inn på motivene – særlig ikke når du kan få motivene til å komme til deg, og det kan du virkelig få dem til å gjøre på vinteren ved å legge ut mat.
Siden fuglene først må oppdage foret og venne seg til omgivelsene, kan det ta et par dager før du kan begynne, og skikkelig aktivt blir det først etter en ukes tid.
Begynn i din egen hage eller et godt sted i nærheten av der du bor. Dette kan være i skogen eller et annet sted der du kan være i fred.
Heng opp noen meiseboller i trærne og klem fram litt i sprekkene og netthullene. Plasser maten slik at fuglene har en liten kvist de kan lande på, gjerne på litt avstand så maten ikke kommer med på bildet.
Etter et par dager vil fuglene begynne å komme – også selv om du sitter åtte til ti meter unna, og da blir det mye lettere å ta gode bilder.
> Les også: Slik får du flere fugler i hagen
Bruk et fotoskjul for sky fugler

Dette bildet er tatt i øyehøyde fra et fotoskjul, og det gir et realistisk perspektiv så man ikke står og ser ned på ryggen til fuglen, samt en pen og uskarp bakgrunn.
© Morten HilmerSky fuglearter som nøtteskrike og musvåk er mye vanskeligere å komme innpå, og derfor er den beste metoden å skaffe seg et fotoskjul som du setter opp et sted du vet at fuglene kommer.
Det høres kanskje litt voldsomt ut, men faktisk kan man få de billigste skjulene for helt ned til rundt 1200-1500 kroner, og det tar bare noen minutter å sette dem opp.
Et godt triks er å kjøpe skjulet i jaktbutikker der utvalget er stort og prisene forholdsvis lave. Som et eksempel koster et Ameristep Doghouse med kamuflasjemønster bare 1298 kroner.
> Les også: 5 tips for flottere fuglebilder
Fjernstyr kameraet med mobilen

Ved å bruke en app til å fjernstyre kameraet kan du få gode bilder helt uten teleobjektiv. Denne fuglen er fotografert på 69 mm.
© Morten HilmerHvis kameraet har Wi-Fi, kan du muligens også komme deg innpå fuglene uten verken tele eller skjul. Da kan du kontrollere kameraet på avstand via en app så fuglene ikke blir forstyrret eller skremt mens du fotograferer.
Har du for eksempel et Sony-kamera, bruker du appen PlayMemories, mens Canons app heter Canon Camera Connect, og Nikons heter Wireless Mobile Utility. Du får alle appene til både iPhone og Android.
Sett opp kameraet en times tid i forkant og fokuser manuelt på den kvisten du håper fuglene vil sette seg på, så du har et sikkert fokuspunkt når du fotograferer. Sett kameraet til bildeserier slik at det tar flere bilder raskt etter hverandre.
Deretter stiller du deg på god avstand og har smarttelefonen klar slik at du kan trykke ned utløserknappen så fort fuglene dukker opp.
> Les også: Slik bruker du Wi-Fi i kameraet ditt
Skap ro i bildet med uskarp forgrunn

Ofte må man legge seg helt ned på magen for å få med forgrunnen i bildet. Her er det brukt autofokus med enkelt punkt som er lagt på hodet til fuglen.
© Morten HilmerDet kan være veldig utfordrende å få et helt rent uttrykk i bildene, for det er sjeldent at både for- og bakgrunnen er helt ren.
En god teknikk er å la forgrunnen komme delvis i veien for motivet. I bildet over er det et isflak som stikker opp foran sandløperen og skaper flott forgrunnssløring, men teknikken fungerer også på for eksempel gress, blader og sand.
Det er en teknikk som er godt egnet for når man bruker tele, hvor bakgrunnen og forgrunnen fort blir veldig uskarp. Har du ikke et teleobjektiv, kan du få til effekten ved å velge en stor blenderåpning.
> Les også: Forstå dybdeskarphet på 5 minutter
Bruk en lengre lukkertid til stillesittende fugler

Hvis fuglen sitter stille, kan lukkertiden godt være lang. Her hviler teleobjektivet på en klippe, og fotografen holder en knyttet neve under solblenderen for å stabilisere kameraet og objektivet.
© Morten HilmerDe fleste forbinder nok dyrefotografering med lynraske lukkertider, men det er ikke alltid nødvendig når du fotograferer fugler.
Noen fugler kan nemlig sitte veldig rolig, og når de gjør det, kan du bruke en relativt lang lukkertid og likevel få et skarpt bilde. Det gir deg mulighet for å velge en lavere ISO-verdi og dermed få bedre bildekvalitet.
Hvis du fotograferer håndholdt, må du imidlertid passe på at lukkertiden ikke blir for lang til at du kan holde kameraet stille.
Bildet over er tatt med en lukkertid på 1/13 sekund, noe som bare var mulig fordi objektivet hvilte på en stein. Du kan også bruke for eksempel et gjerde eller en bil til å støtte objektivet på.
> Les også: Derfor må du bruke blenderprioritet