Hjort i åker om høsten

Manuelt program gir deg full kontroll over eksponeringen – men ofte kan blenderprioritet gjøre fotograferingen enklere og gi deg like gode bilder. 

© Shutterstock

Derfor må du knipse på blenderprioritet i stedet for manuelt

Å fotografere helmanuelt er en veldig god metode for å bli kjent med lukkertid, blender og ISO-verdi. Men når du har kontroll på disse, kan blenderprioritet gi deg mer tid og gjøre fotograferingen enklere.

3. oktober 2019 av Sarah Marie Winter

Det er mye godt å si om det manuelle opptaksprogrammet, som skjuler seg bak bokstaven M på programhjulet på kamerat ditt.

Hvis du nettopp har begynt å fotografere, vil du kunne lære deg veldig mye om forholdet mellom de viktigste kamerainnstillingene (lukkertid, blenderåpning og ISO-verdi) ved å knipse manuelt. 

Når du har lært deg det, vil det senere være mye lettere å treffe riktig eksponering, fordi du vet hva som skjer i kameraet hver gang du trykker på utløserknappen. 

Men hvis du allerede har kontroll på alle innstillingene du kan justere i det manuelle programmet, kan det faktisk være en god idé å gå tilbake til blenderprioritet.

Her får du tre gode grunner til å vri programhjulet tilbake til A eller Av.

> Les også: Slik bruker du blenderprioritet i kameraet ditt

1. Du kan konsentrere deg om motivet ditt

Med et halvautomatisk program som blenderprioritet må du ikke bruke så mye tid på å skru på knapper og hjul, og det gjør at du kan gi motivet ditt mer oppmerksomhet.

Dette er nyttig hvis du for eksempel fotograferer ville dyr og må holde øye med hvordan de oppfører seg, men også hvis du tar portrettbilder, hvor stemningen blir bedre hvis fotografen er nærværende og ikke skjuler seg bak et stort kamera.

> Les også: 3 grunner til at du ikke bør fotografere på største blenderåpning

Mannlig fotograf i naturen

Færre innstillinger å justere betyr mer tid til å konsentrere seg om motivet. Det er spesielt nyttig hvis du fotograferer ville dyr. 

© Shutterstock

2. Du får som oftest samme resultat

Når du fotograferer på manuelt, måler kameraet lyset på motivet ditt med utgangspunkt i den ISO-verdien du har valgt (med mindre du har valgt Auto-ISO).

For å få en korrekt eksponering må du så justere lukkertiden, blenderåpningen og eventuelt også ISO-verdien igjen.

Med blenderprioritet skjer det samme, bortsett fra at lysmåleren i kameraet velger lukkertiden for deg.

> Les også: Derfor bør du ikke fotografere på de minste blenderåpningene

I de aller fleste tilfellene vil kameraet velge riktig lukkertid, noe som gjør at du vil få den samme eksponeringen uansett om du knipser på manuelt eller blenderprioritet.

Skulle lysmåleren ta feil og over- eller undereksponere motivet ditt, kan du alltid øke eller dempe lyset et par trinn med eksponeringskompensasjonen.

Dermed gir du altså ikke slipp på noe av kontrollen ved å gå over til blenderprioritet.

> Les også: Dette betyr blendeverdiene på objektivet ditt

Blenderprioritet på speilreflekskamera

Blenderprioritet heter som oftest A eller Av og finnes på programhjulet, som typisk sitter på toppen av kameraet. 

© Shutterstock

3. Du er sikret en jevn eksponering

Forestill deg at du er ute og fotograferer i naturen. Det blåser veldig, skyene driver stadig vekk inn foran solen, og lysforholdene endrer seg hele tiden.

Dette er ikke noe problem på blenderprioritet, hvor kameraet justerer lukkertiden selv, alt etter om det er skarp sol eller diffust dagslys som treffer motivet ditt.

Med blendeprioritet kan du altså få en jevn eksponering i alle bildene dine, også selv om lyset er forskjellig, og dette er spesielt nyttig hvis du for eksempel skal lage et panoramabilde av flere eksponeringer.

> Les også: Forstå dybdeskarphet på 5 minutter

Kanskje du er interessert i...