Avgrenset dybdeskarphet med blenderprioritert program

Med blenderprioritet kan du velge hvor avgrenset dybdeskarpheten skal være.

© Shutterstock/kos1976

Slik bruker du blenderprioritet i kameraet ditt

Med det halvautomatiske programmet blenderprioritet er du herre over hvor stor blenderåpningen skal være og dermed også dybdeskarpheten. Her kan du se hvordan blenderprioritet fungerer – og når du bør bruke det.

Blenderprioritet er et halvautomatisk program som gir deg muligheten til å bestemme blenderen, mens kameraet velger den lukkertiden som gir best eksponering.

Blenderen styrer lysmengden som blir sluppet inn gjennom blenderlamellene som sitter i objektivet ditt. 

Du kan slippe inn mye lys til bildebrikken på full blender, mens en liten blenderåpning bare tillater litt lys. En stor blenderåpning er f.eks. F/2.8, mens F/16 er en liten åpning.

Les også: Dette betyr blenderverdiene i kameraet ditt

Blenderprioritert program hos Nikon

Blenderprioritert program heter enten A eller Av - etter det engelske ordet for blender, aperture. Velg programmet med programhjulet eller i menyen.

© Nikon

Her kan du bruke blenderprioritet

Et at av de største fortrinnene med blenderprioritet er at du kan påvirke dybdeskarpheten. Jo større blenderåpningen er (indikert med et lite F-tall), desto mindre dybdeskarphet får du. 

Det er f.eks. fint å velge en stor blenderåpning til portrettfotografering, for da kan du gjøre bakgrunnen mest mulig uskarp.

For landskapsbilder der du vil ha stor dybdeskarphet, vil en liten blenderåpning, f.eks. F13, være best. 

Les også: 5 ting du bør vite om landskapsfotografering

Skal du knipse under dårlige lysforhold, f.eks. under en konsert eller julaften hjemme i stuen, er du nødt til å velge en stor blenderåpning. Alternativt må du øke ISO-verdien kraftig og leve med at det blir mer støy.

Portrett med stor blenderåpning

Tar du portrettbilder på blenderprioritet og velger en stor blenderåpning, f.eks. F2.8, får du en fin bakgrunnssløring, mens kameraet sørger for å justere lukkertiden og gi en god eksponering.

© Shutterstock/Maria Sbytova

Slik kommer du i gang med blenderprioritet

Med blenderprioritet, som heter A eller Av på programhjulet eller skjermen, kan du prioritere blenderen og la kameraet styre lukkertiden med utgangspunkt i lysmålingen din. Bruk eksponeringskompensation, hvis bildene blir for mørke eller lyse.

Med en stor blenderåpning kan det oppstå vignettering – altså mørke bildehjørner. De kan være effektfulle, men er enkle å fjerne i bildebehandlingen – eller du kan la kameraet korrigere det. 

Husk også at du må stille ISO.verdien selv på blendeprioritet.

> Få en flott og praktisk fotoveske til en ekstraordinært god pris med Digital FOTO. Få den sammen med 2 nr. av bladet for bare 49 kroner HER.

Kanskje du er interessert i...