Jo mindre blenderåpning, desto skarpere bilde. Slik tenker mange fotografer, og det er også langt på vei riktig.
Men så fort blendertallet passerer F11, begynner faktisk de fleste objektiver å tegne mindre skarpt selv om dybdeskarpheten blir større.
For å tydeliggjøre problemet har vi zoomet inn på en detalj i bildet over, som er lett å vurdere skarpheten på – nemlig tekst.

Dette bildet er tatt på F8.0, og teksten ser klar ut og har skarpe kanter.

Her har vi blendet ned til F14, og allerede nå begynner bokstavene å bli litt ulne i kanten.

På F22, som er grensen for de fleste objektiver, flyter det hvite i bokstavene helt ut, og kantene er vesentlig mer utydelige enn på det første bildet.
Bare et problem i digitale kameraer
Hvis du har fotografert på film tidligere, vil du kanskje stusse over dette problemet.
Det oppstår nemlig bare i digitalkameraer, og derfor har ikke fotografer fra denne tiden måttet være forsiktige med små blenderåpninger.

Et lavt blendertall, for eksempel F2.0, er en stor blenderåpning, for mer lys blir sluppet inn gjennom objektivet.
Et høyt blendertall, for eksempel F16, er en liten blenderåpning, for veldig lite lys blir sluppet inn gjennom objektivet.
Liten blenderåpning sprer lyset
Problemet oppstår når en liten blenderåpning gir et mindre hull som lyset skal presses igjennom. Dette gjør at lyset blir spredd litt før det treffer bildebrikken.
Det blir litt som å sende vann gjennom en slange. Klemmer man på åpningen, vil vannet bli spredd til et større område enn når det bare renner fritt.
Fenomenet heter diffraksjon, og den kan, i motsetning til mange andre objektivfeil, dessverre ikke rettes opp i verken rawkonvertering eller bildebehandlingen. Den eneste måten du kan unngå dette på, er derfor å ikke å fotografere på den minste blenderåpningen.
Hvis du trenger stor dybdeskarphet, velger du den nest minste blenderåpningen i stedet.
Dybdeskarpheten på for eksempel F16 og F22 er nesten lik, men du mister mye mer skarphet på F22.
Unngå støvprikker med større blenderåpninger
En annen god grunn til å holde seg unna de minste blenderåpningene er at eventuelle støvflekker på sensoren blir langt mer tydelige jo mindre blenderåpningen din er.
De fleste kameraer, selv med en nyrenset bildebrikke, har støvflekker som blir synlige på små blenderåpninger.
Bildene under er tatt på F8.0 og F22. Riktig nok kan du klone bort støvflekker i bildebehandlingen, men det er uten tvil lettere å unngå dem helt ved å velge en liten blenderåpning i mellomområdet, for eksempel F11.

Dette bildet er tatt på F8.0 og er helt fritt for sensorstøv og dessuten svært skarpt.

Her har vi blendet ned til F22. Ikke bare er bildet langt mer uskarpt, men støvflekkene på bildebrikken er også blitt så tydelige at de må fjernes i bildebehandlingen.
> Lær deg mye mer om kamerateknikk og få ny inspirasjon fortløpende med Digital FOTO.
Få to numre av magasinet hjem i postkassen samt en av våre spennende velkomstgaver - for eksempel en kameraveske, en kikkert eller et smart 3 i 1-mobilobjektivsett. Se de mange tilbudene her.