Portrett av gutt
© Shutterstock

3 tips for flotte portretter av barn innendørs

Hvis du skal ta naturlige portrettbilder av barna dine, gjelder det leke mest mulig. Vi veileder deg til hvordan du tar perfekte bilder i svak belysning samtidigt som at barna dine blir underholdt.

1. Gjør portrettfotograferingen til en lek

Det er ikke så ofte at barna synes det er spennende å være modeller for å glede foreldrene sine. Derfor kommer du langt hvis du kan gjøre fotograferingen til en lek.

Ta med favorittleken til barnet, kle deg ut eller fest en bamse på kameraet, noe som gjør det lettere å få fram smil og latter, og dermed blir også resultatet mest mulig naturlig.

> Hvis du vil fordype deg enda mer i hvordan du tar flotte portrettbilder, kan du hente mye inspirasjon i Digital FOTOs nye fotobok, «Bli en bedre fotograf». Du kan få boken sammen med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto og ekspedisjon her.

Portrett av liten jente som ler

De beste portrettbildene viser spontanitet og nærvær. Hvis du kan få barnet ditt til å smile eller le, vil resultatet bli enda bedre.

© Shutterstock

2. Ikke vær redd for høy ISO-verdi

Hvis du klarer å få barnet ditt til å bli med på leken, skal det ikke være svak belysning som ødelegger poertrettbildet ditt. Derfor er det nødvendig å øke ISO-verdien for å få en lukkertid som er kort nok til at du ikke får rystede bilder.

Som hovedregel kan man si at hvis du fotograferer i sterkt sollys er den laveste ISO-verdien perfekt. Du kan nemlig fortsatt bruke en kort lukkertid og et lavt blendertall.

Fotograferer du derimot innendørs, som er tilfellet her, må du kanskje opp på ISO 400 eller 500 for å få en vellykket eksponering. Prøv eventuelt å ta et bilde av deg selv med selvutløser for å se om ISO-verdien er stilt inn korrekt, før du fotograferer barnet ditt.

> Les også: Forstå kameraets ISO: 6 ting du ikke visste om ISO 

Portrett av baby som ler.

Kan du ta portrettet foran en ensfarget vegg, vil man legge bedre merke til personen i bildet.

3. Catchlight gjør portrettet mer levende

Catchlight er en betegnelse for det lille lysglimtet som den du fotograferer, gjerne skal ha i øynene sine. Det gjør nemlig at portrettet blir mer fascinerende. Catchlight oppstår når lyskilden som er blitt brukt i bildet, reflekteres i overflaten på øynene - og hvis du kan få det med i bildet, vil du oppleve at øynene til barnet ditt blir mer levende.

Hvis du kan få barnet til å sitte stille i noen sekunder, kan du eksperimentere med å bevege deg rundt og endre vinkel og få en flottest mulig refleks og glød i øynene.

> Les også: Derfor må du kjenne til begrepet catchlight

Nærportrett av liten jente.

Svart-hvitt-bilder egner seg spesielt godt for portretter, for der kan farger noen ganger virke forstyrrende. Fotograferer du i svart-hvitt, blir resultatet ofte et roligere bilde.

Kanskje du er interessert i...