Kanskje har du sett på et portrettbilde og tenkt at det er noe som mangler – uten at du helt har klart å sette fingeren på hva. Det kan godt være at det mangler catchlight.
Catchlight er en betegnelse for det lille glimtet som noen ganger kan ses i en persons øyne, og som oppstår når en lyskilde som er blitt brukt i bildet reflekteres i øynenes overflate.
De vil alltid ha samme form som lyskilden, så hvis du f.eks. har brukt lys fra et vindu, vil de være firkantede, og hvis du har brukt blitslys vil de være runde.
> Les også: Dette bør du vite om portrettfoto

Catchlight er med på å skape oppmerksomhet rundt øynene, og sørger for at øynene er det første man ser når man kikker på bildet.
© ShutterstockHvorfor er catchlight bra?
I skjønnhets- og moteindustrien er det alfa og omega at det er catchlight i øynene når modellene blir fotografert, og du bør også selv forsøke å oppnå catchlight når du fotograferer familie og venner.
Det lille glimtet gir nemlig øynene dybde og gjør ansiktet mer levende, og det gir et langt mer interessant bilde som fanger blikket med det samme.
> Les også: 5 grunnregler om portrettbilder du bør kjenne til
Hvordan får du catchlight?
Det er ikke alltid det oppstår catchlight når du tar bilder av en person. Står du f.eks. ute i overskyet vær, eller innendørs langt borte fra et vindu, vil lyskilden typisk ikke være kraftig nok til å danne en refleksjon.
Det betyr imidlertid ikke at du må bruke kunstig lys for å få catchlight. Å få personen til å stille seg foran et vindu vil i mange tilfeller være nok, og jo større vinduet er, jo større blir catchlightet også.
Når du først kan se catchlightet, kan du eksperimentere med å flytte personen fram og tilbake og selv skifte vinkel så du får den flotteste refleksjonen.
> Les også: Her er de beste innstillingene til portrettbilder

Du trenger ikke bruke kunstig lys for å oppnå catchlight. Her er det naturlige lyset utenfor blitt brukt til at skape et svakt catchlight i øynene. Hvis lyset kommer ovenfra er det ofte lettere hvis du fotograferer personen lett ovenfra som her.
© ShutterstockBruk ekstrautstyr for å få catchlight
Du kan naturligvis også gjøre som studiofotografene og bruke en blits eller en fotolampe, noe som gir mer kontroll over catchlightet.
Det finnes masser av tilbehør til både blits og studiolamper der er designet for å gi catchlights i forskjellige former og størrelser.
Noe av det mest utbredte tilbehøret er softboksen, som gir et stort, firkantet catchlight, og beautydishen, som gir et stort, rundt catchlight.
Noen bruker til og med to softbokser og får på den måten et flott dobbelt catchlight. Softboksene settes enten på hver side av modellen, eller over og under modellen – begge deler kan gi imponerende resultater.
> Les også: Slik tar du flotte portretter av folk du kjenner
Lær å bruke studiolamper i Digital FOTO
I Digital FOTO nr. 3/2020 har vi skaffet oss et sett studiolamper til en riktig god pris, og vi viser hvordan du kommer i gang med å bruke dem til å ta profesjonelle portretter.
Vi guider deg i gang helt fra begynnelsen når lampene skal slås på og kobles til kameraet, og til avslutningen hvor det gjelder å få et perfekt bløtt lys i ansiktet og flotte catchlight i øynene.
Du får både hjelp til den helt klassiske lyssettingen og syv andre lyssetinger som er lette å stille opp og som gir fantastiske bilder med masser av drama.
Er du enda ikke abonnent, kan du akkurat nå få to nummere av Digital FOTO og et smart minikamera for kun 109 kr. Kameraet veier kun 12 gram og fyller nesten ingenting, og det kan plasseres overalt – f.eks. på fuglebrettet så du kan få spennende bilder av fuglene i hagen.
> Les også: Slik tar du det perfekte profilbildet