Portrett av kvinne med brun hud og mørkt krøllete hår

Det er ikke vanskelig å ta portretter som fungerer – men det krever at du kan disse fem grunnreglene. 

© Shutterstock

Disse må du kunne: 5 grunnregler for portrettbilder

Jo raskere, du lærer deg disse reglene, desto raskere kan du ta sterke portrettbilder som fanger og holder på seeren.

3. juni 2019 av Sarah Marie Winter

Innenfor fotografi er det egentlig ingen regler, men likevel finnes det gode vaner som gjør det lettere for både uerfarne og erfarne fotografer å ta bilder som fungerer. 

Særlig når det gjelder portrettfotografering, er det viktig å ha gode vaner man kan kan støtte seg mot, for i det alle fleste tilfeller skal portretter gjengi personene i dem enten så flatterende eller realistisk som bare mulig.

Her får du de fem huskereglene vi oftest benytter oss av, når vi fotograferer mennesker. 

1. Hold øye med blikkretningen

Når du skal instruere modellen din, skal vedkommende enten rett inn i kameraet eller i samme retning som nesen. Det betyr at hvis ansiktet til modellen vender mot venstre, skal også blikket vende mot venstre.

Når vi ser et bilde av et menneske, prøver vi automatisk å følge blikket deres, og vi vil derfor bli sendt i to forskjellige retninger hvis vedkommende ser mot et annet sted enn. 

Det vil virke forvirrende, og det stjeler fokus fra det viktigste i portrettet: Ansiktet. 

> Les også: Perfekte portretter med reflektor

Portrett av kvinne med brun hud og mørkt krøllete hår

Når det gjelder portrettfotografering, er det generelt smart å holde seg til en enkel komposisjon. Hvis modellen din ikke skal se rett inn i kameraet, sørger du for at blikket til vedkommende følger nesen. 

© Shutterstock

2. Hold kroppsdeler ute av forgrunnen

Selv om du ikke bruker vidvinkel, vil elementer i forgrunnen virke større enn de egentlig er. Derfor må du ikke sette modellen til å posere slik at hendene, armene eller bena stikker lenger fram enn ansiktet, da det vil framheve disse i stedet for ansiktet.

Selvfølgelig kan du godt bryte denne regelen hvis du går for en bestemt effekt – men hvis du for eksempel skal fotografere en kvinne og vil skape et feminint, lett uttrykk, er det en dårlig idé.

> Les også: Slik tar du gode portrettbilder av barn

3. Hold deg unna å fotografere nedenfra

Det er veldig sjeldent at mennesker ser bra ut nedenfra – selv hvis du går for å vise for eksempel styrke eller makt. Nesebor er ikke særlig fotogene, og hvis modellen din er bare er litt rund i ansiktet, kan du også risikere at vedkommende får dobbelthake.

Bare tenk på hvis du skal fotografere deg selv med telefonen din – ville ikke også du holde telefonen over hodet i stedet for nede ved brystet?

Du må ikke stå på en stige hver gang du skal ta portrettbilder, men det er smart å tenke på, og du kan for eksempel sette modellen på et trappetrinn, en stol eller noe annet som får deg litt opp. 

> Les også: Slik tar du portrettbilder med fart

Portrett av eldre mann i grå høyhalset og med gråsprengt skjegg

Mannen på dette bildet er blitt beskåret cirka halvveis ved overarmen. Det gir et harmonisk bilde hvor man ikke føler at noe mangler. Pass på at du ikke "klipper" av en kroppsdel ved for eksempel å beskjære ved albuen. 

4. Hvis det bøyer seg, så bøy det

“If it bends, bend it“ er et anerkjent uttrykk innen portrettfotografering, og det betyr at alle bøyelige og vridbare kropsdeler, for eksempel nakken, skuldrene og bena, skal bøyes og vris.

Det gir en langt mer avslappet holdning enn hvis modellen står rett opp og ned med armene stivt langs kroppen – og bildene blir bedre når man kan se kroppens naturlige proporsjoner.

> Se video: Gi portrettene dine et røft utseende

5. Beskjær aldri ved leddene

Når du fotograferer, er det er mange måter du kan beskjære modellen din på, men det er viktig at du ikke beskjærer ved albuen eller andre ledd, for det vil få modellen til å se "amputert" ut.

Hvis du for eksempel vil ha et portrett i halvfigur, beskjærer du i stedet høyere opp på armen. Du må også gjerne beskjære halsen, men aldri kutte av verken hake eller ører.

> Les også: Slik får du naturlige portretter i gråvær

Kanskje du er interessert i...