Portrettfotografering er en fantastisk sjanger hvis du er fersk fotograf.
Her er det mulig å eksperimentere og skape fantastiske portretter av f.eks. venner og familie.
Nå får du svar på hvordan du kommer i gang med å ta portrettbilder, hvilket objektiv som er det beste og hvordan du får et interessant bilde der modellen virkelig får lov til å skinne.
1. Velg riktig blenderåpning
Portrettet blir ofte flottest hvis du sørger for at bakgrunnen og personen i bildet skiller seg fra hverandre.
Det kan du få til ved å gjøre bakgrunnen uskarp. Det får du hvis du bruker en stor blenderåpning. Det vil si en blenderverdi rundt F1.4 til F2.8.
2. Knips i råformat
Når du tar portrettbilder er det mange gode grunner til å fotografere i råformat. Den aller viktigste er at du får frem mange flere nyanser i lyset og fargene i bildet enn hvis du bare tar bilder i jpeg-formatet.
Du velger råformatet i kameraets innstillingsmeny. Her kan du også velge at kameraet både skal lage en raw- og jpeg-fil samtidig.
3. Velg riktig objektiv
Til portretter finnes det noen klassiske objektiver som alltid blir nevnt blant de beste til sjangeren.
En klar favoritt er et lyssterkt 85 mm objektiv. Det er imidlertid ikke det eneste objektivet til å få flotte portretter.
Generelt får du best og mest naturlige portretter med en brennvidde på mellom 85 og 100 mm. De gir et flott perspektiv fra halvannen meters avstand til motivet, som er den avstanden vi naturlig holder til andre.

85 mm-objektivet er alltid en god kandidat til et perfekt objektiv til portretter.
© Shutterstock4. Bruk riktig lukkertid
Uansett hva du fotograferer er det viktig at du velger en lukkertid som passer til objektivet ditt.
En god huskeregel er at du må velge en lukkertid som tilsvarer brennvidden. Tar du f.eks. portrettbilder med et 50 mm objektiv, trenger du en lukkertid på maks. 1/50 sekund og gjerne kortere. Fotograferer du derimot med et 200 mm objektiv, trenger du maks. 1/200 sekund.
Til portretter fotograferer du naturligvis levende motiver som hele tiden beveger litt på seg. Det er derfor en god idé å bruke en dobbelt så kort lukkertid som det brennvidden normalt trenger. En lukkertid på 1/125 sekund er et godt utgangspunkt.
5. Gjør autofokus enkelt
Når du tar portrettbilder er det ett sted i bildet du trenger ekstra fokus. Øynene må nemlig være helt skarpe.
Du får enklest skarpe portrettbilder hvis du bruker øyefokuset til moderne kameraer, der de registrerer øyet og stiller skarpt på det.
Hvis kameraet ikke har denne funksjonen, bør du velge ett fokuspunkt. Plasser punktet ved øyet som er nærmest kameraet. Nå sikrer du deg at portrettene dine får det beste utgangspunktet.

Et portrett trenger ikke være av ansiktet. Dette er et godt eksempel på hvordan du kan skape liv i et portrett ved å ta noen annerledes valg i komposisjonen din.
© Shutterstock6. Redigeringen gjør portrettene dine flotte
Når du har tatt portrettbildene dine, må de få et siste løft i bildebehandlingen.
Det lønner seg alltid å forbedre hudtoner og gi bildet mer kontrast og skarphet. Til slutt er det verdt bryet hvis du optimaliserer lyset i modellens øyne så de blir helt skarpe.