Eldre mann som ser inn i kameraet

Det er så absolutt mulig å ta seriøse, gripende bilder av familiemedlemmer og venner – her ser du hvordan. 

© Shutterstock

Slik tar du sterke portretter av folk du kjenner

Det er mange som ikke er vant til å bli fotografert og blir fjollete eller ukomfortable når du retter kameraet mot dem. Her forteller vi deg hvordan du likevel tar sterke portrettbilder av familiemedlemmer, venner og bekjente.

30. juli 2019 av Sarah Marie Winter

1. Bruk det største kameraet du har

Det kan godt hende at en smarttelefon vil virke mindre fryktinngytende på dine kameraforskrekkede familiemedlemmer, men det er viktig at du umiddelbart viser at du ikke er barnet, barnebarnet eller den gode vennen deres akkurat nå, men en fotograf.

Hvis du har både et kompaktkamera og et speilreflekskamera, velger du speilrefleks. Hvis du både har et 50 mm- og et 200 mm-objektiv, velger du 200 mm. 

Gjør generelt alt du kan for å fremstå som en "seriøs" fotograf. På den måten skaper du autoritet. 

> Les også: Dette er alt du må vite om portrettfotografering

2. Snakk med dem om usikkerhetene deres

Det er mange som ikke liker å bli fotografert. 

Det er ikke nødvendigvis fordi de er misfornøyde med utseendet sitt, men det er likevel lurt å snakke med dem på forhånd om hva som gjør dem usikre, og hva du kan gjøre for å gjøre dem mer komfortable.

> Les også: 5 grunnregler om portrettbilder du må kjenne til

Eldre kvinne står med armene i kryss mot en blå vegg

Når du fotograferer, er det viktig at du også ser opp fra kameraet en gang imellem, så kontakten mellom dere blir opprettholdt, og modellen din ikke føler seg helt alene i prosessen.

© Shutterstock

3. Finn ut av om de har en god side

Selv de som aldri har prøvd seg på å ta selfier, ved godt hvilken side de liker best når de ser seg i speilet, og du kan gjøre fotograferingen enklere for deg selv ved å spørre dem om hvilken vinkel de vil fotograferes fra. 

Du kan selvfølgelig også knipse fra andre vinkler, men som regel vil de få de mest flatterende bildene ved å fotografere den siden modellen din liker best og derfor føler seg mest komfortabel med å bli fotografert fra.

> Les også: Slik tar du portrettbilder i high key og low key

4. Ikke vær morsom hele tiden

Det kan være fristende å spøke for å lette stemningen, men ved å gå ut av fotografrollen og over i venne/familierollen signaliserer du samtidig til modellen din at det er helt greit at vedkommende også går ut av modellrollen – og så er du tilbake til tullete grimaser og anstrengte uttrykk. 

Du kan fint snakke til modellen din med det samme avslappede toneleiet du pleier, men ikke vær morsom når vedkommende er klar for å bli fotografert. 

Her gjelder det å få bildet i boks.

> Les også: 4 triks for din neste photoshoot

Ung rødhåret kvinne i natur

Det hjelper også å be modellen om å se på deg, ikke i kameraet. Når vi ser på et annet menneske, er det med et annerledes og mer interessant blikk enn når vi ser på en gjenstand.

© Shutterstock

5. Still dem store spørsmål

Det er ingen fotografer som noensinne har fått fram et godt uttrykk ved å si "se tankefull ut", men det betyr ikke at det er umulig å få et tankefullt bilde. 

I stedet for å kommandere modellen kan du stille dem et stort spørsmål, for eksempel hva de drømmer om, eller om de tror på liv etter døden. Mens de tenker på svaret sitt, knipser du løs.

> Les også: Slik får du lekker bokeh på portrettet i Photoshop 

6. Vis dem bildene underveis

Mens du fotograferer, snakker, endrer innstillinger og fotograferer igjen, tenker modellen din garantert på hvordan bildene blir. 

Om de ser pene nok ut, om du er fornøyd med resultatet og også om de vil like det selv. 

Derfor er det veldig lurt å bare snu kameraet om en gang imellom, så de kan følge med i prosessen. 

Når de har sett bildene, vil de nok rette litt på på klærne eller håret sitt, men det er bare bra, for da slipper du å måtte fikse det i bildebehandlingen. 

> Les også: 6 ting du ikke må gjøre når du redigerer portretter

Kanskje du er interessert i...