høstportrett

5 tips for det perfekte høstportrettet

Høst betyr sterke farger og fantastisk lys, og det kan du bruke til å ta flotte portretter.

10. oktober 2016

På høsten kler naturen seg i de mest fantastiske farger. Samtidig blir fargen på sollyset varmere, for solen står lavere over horisonten, så det ligger an til fantastiske muligheter for å ta portretter som utnytter høstens helt spesielle lys og bakgrunn.

1. Finn en egnet lokasjon

Prøv å finne en eng der de sene høstblomstene fortsatt blomstrer – eller en lysning i en skog, hvor du kan fange de flotte fargene i både forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn.

Visne blader kan også by på mange flotte farger, og hvis det er med barn med, elsker de å sparke i og kaste det visne løvet.

Foto: Malene Mittag

Leserbilde tatt av Malene Mittag

2. Se lyset

Det beste lyset får du om morgenen eller på slutten av ettermiddagen, når solen står lavt. Knips gjerne mot lyset og bruk en reflektor (eller til nød en blits) for å få lys tilbake på ansiktet, hvis det er nødvendig.

> Les også: Lag din egen reflektor nesten gratis

Du skal ikke være redd for lens flare, hvis lyset treffer direkte inn i objektivet. Det kan ofte gi en fin effekt.

3. Finn fram telen

Velg et teleobjektiv, for eksempel 70–200 mm og bruk den store brennvidden for å komprimere bildet og trekke bakgrunnen tettere på. Det vil også hjelpe deg til lavere dybdeskarphet og dermed en sløret bakgrunn.

> Se 4 tester av 70–200 mm teleobjektiver for Canon og Nikon i Utstyrsguiden.

4. Velg stor blenderåpning

Velg en stor blenderåpning, f.eks. F3.5, så dybdeskarpheten blir lav og bakgrunnsfargene flyter ut og gir en vakker og fargerik bakgrunn.

> Les også: Høstbildene: Kan fargene bli flottere?.

5. Tenk på klærne

Sørg for at modellen din er kledd for anledningen - både når det gjelder temperatur og til farger. Et halstørkle eller en lue kan være til hjelp for å skape en kontrast til bakgrunnen.

Hvis det er kjøligt, kan du stille inn kameraet først og la modellen beholde den varme jakken på seg til det blir alvor. Da får du tatt noen bilder, uten at det blir for kaldt.

Kanskje du er interessert i...