høstportrett

5 tips til det perfekte høstportrettet

De vakre høstfargene begynner å dukke opp, og det er nå årets flotteste portrettbilder skal i boks. Bli med ut i naturen og lær deg de smarte teknikkene til å ta vellykkede portrettbilder.

15. september 2022 av Christian Trant

Om høsten kler naturen seg i sine mest fantastiske farger. 

Samtidig blir sollyset varmere ettersom solen står lavere over horisonten.

Med andre ord: Alt ligger til rette for fantastiske muligheter til å ta portrettbilder der du bruker høstens helt spesielle lys og bakgrunn.

1. Finn den beste plasseringen i nærheten

Gå for en eng der de sene høstblomstene blomstrer, eller en lysning i en skog der du kan fange de flotte fargene både i forgrunnen, mellomgrunnen og bakgrunnen.

Også visne blader kan gi deg mange flotte farger, og har du med barn, elsker de å sparke i og kaste det visne løvet opp i luften.

Portrett av liten jente om høsten.

Noe av det fantastiske med høsten er at du får en vakker og naturlig ramme med varme farger rett i fanget.

© Malene Mittag

På høsten kler naturen seg i de mest fantastiske farger. Samtidig blir fargen på sollyset varmere, for solen står lavere over horisonten, så det ligger an til fantastiske muligheter for å ta portretter som utnytter høstens helt spesielle lys og bakgrunn.

1. Finn en egnet lokasjon

Prøv å finne en eng der de sene høstblomstene fortsatt blomstrer – eller en lysning i en skog, hvor du kan fange de flotte fargene i både forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn.

Visne blader kan også by på mange flotte farger, og hvis det er med barn med, elsker de å sparke i og kaste det visne løvet.

2. Se lyset

Det beste lyset får du om morgenen eller sent på ettermiddagen når solen står lavt. 

Fotografer gjerne mot lyset, og bruk en reflektor (eller til nød en blits) for å få mer lys i ansiktet hvis det er nødvendig.

> Les også: Lag din egen reflektor nesten gratis

Du trenger ikke være redd for lens flare hvis lyset treffer rett inn i objektivet. Det kan ofte gi en god effekt.

Portrett med lens flare.

Lyset som treffer frontlinsen kan brukes til lens flare, som er et lysglimt i objektivet. Det kan skape en stilig effekt i portrettbildet ditt.

© Shutterstock

Foto: Malene Mittag

Leserbilde tatt av Malene Mittag

2. Se lyset

Det beste lyset får du om morgenen eller på slutten av ettermiddagen, når solen står lavt. Knips gjerne mot lyset og bruk en reflektor (eller til nød en blits) for å få lys tilbake på ansiktet, hvis det er nødvendig.

> Les også: Lag din egen reflektor nesten gratis

Du skal ikke være redd for lens flare, hvis lyset treffer direkte inn i objektivet. Det kan ofte gi en fin effekt.

3. Finn frem telen

Velg et teleobjektiv som for eksempel 70–200 mm, og bruk den store brennvidden til å komprimere bildet og trekke bakgrunnen nærmere deg.

Det vil også hjelpe deg med å få mindre dybdeskarphet og dermed uskarp bakgrunn.

4. Velg stor blenderåpning

Velg en stor blender på f.eks. F3.5, slik at dybdeskarpheten blir liten og bakgrunnsfargene flyter ut og skaper en vakker, fargerik bakgrunn.

> Les også: 6 tips til enestående høstbilder

Portrett av liten jente om høsten.

Hvis du allerede er i gang med å få solen ut av bildet, kan du trygt fortsette og ta den helt ut av søkeren din. Når solen står lavt eller er skjult bak trær får du en mykere belysning, noe som er bra i forbindelse med portrettbilder, der du gjerne vil ha mange fargetoner i huden til portrettmodellen.

© Shutterstock

5. Tenk over klærne

Sørg for at modellen din er kledd for anledningen – både når det gjelder temperaturen og fargene.

Et skjerf eller en lue kan bidra til å skape kontrast mot bakgrunnen i motivet.

Hvis det er kjølig, kan du stille inn kameraet først og la modellen beholde den varme jakken på seg til det blir tid for å ta bilder. 

3. Finn fram telen

Velg et teleobjektiv, for eksempel 70–200 mm og bruk den store brennvidden for å komprimere bildet og trekke bakgrunnen tettere på. Det vil også hjelpe deg til lavere dybdeskarphet og dermed en sløret bakgrunn.

> Se 4 tester av 70–200 mm teleobjektiver for Canon og Nikon i Utstyrsguiden.

4. Velg stor blenderåpning

Velg en stor blenderåpning, f.eks. F3.5, så dybdeskarpheten blir lav og bakgrunnsfargene flyter ut og gir en vakker og fargerik bakgrunn.

> Les også: Høstbildene: Kan fargene bli flottere?

5. Tenk på klærne

Sørg for at modellen din er kledd for anledningen - både når det gjelder temperatur og til farger. Et halstørkle eller en lue kan være til hjelp for å skape en kontrast til bakgrunnen.

Hvis det er kjøligt, kan du stille inn kameraet først og la modellen beholde den varme jakken på seg til det blir alvor. Da får du tatt noen bilder, uten at det blir for kaldt.

Kanskje du er interessert i...