Fotografi av høstskog med gjenspeiling

Høsten flommer over av flotte motiver, og med disse tipsene kan du ta enda bedre bilder i denne fotogene årstiden. 

6 tips for enestående høstbilder

Som fotograf er det vanskelig ikke å bli begeistret for de flotte fargene høsten kler opp naturen i. Men hvordan tar man nye og interessante bilder av årstiden?

16. september 2019 av Sarah Marie Winter

1. På med polafilteret

En enkel og forholdsvis billig metode for å få dypere og mer mettede høstfarger i bildene dine er å skru et polariseringsfilter, eller polafilter, på kameraet. 

Et sirkulært polafilter egner seg spesielt godt, for da kan du bestemme intensiteten på fargene ved å vri på filteret. 

Les også: Ta flottere bilder med polafilter

2. Gå helt tett på 

Makrofotografi av tekstur i høstblad

Makrofotografering er spennende hele året, men høstfargene gjør rett og slett alt litt flottere. De fleste blader har spennende teksturer du kan stille skarpt på. 

© Shutterstock

Når du har tatt et bilde av høstskogen på lang avstand, går du på jakt i skogbunnen etter fargestrålende blader med spennende teksturer.

For å unngå å kaste en skygge over bladet, kan du holde det opp mot himmelen med den ene hånden og fotografere med den andre. 

Hvis solen skinner, holder du bladet rett mot solen for å få det flotteste resultatet.

Les også: Alt du må vite om makrofotografering

3. Rett kameraet oppover

Det kan være fristende å fokusere på de mange bladene som har falt ned på bakken, men husk også å rette kameraet oppover. 

De er fortsatt mange blader på trærne, og en trekrone full av gylne blader mot en klar blå himmel er et flott og kontrastrikt motiv.

Du kan også gjøre komposisjonen enda bedre ved å inkludere noe av trestammen i bildet ditt. Det skaper en ledelinje og bryter med en eventuell symmetri.

Les også: Alt fotografen må vite om komposisjon

4. Se etter annet enn blader

Bilde av modne epler om høsten

Det er ikke alt som falmer, visner og faller av – for eksempel er de modne eplene flotte motiver som viser at høsten også er en fruktbar tid. 

© Shutterstock

Selv om de gylne bladene er en stor del av høsten, er det også andre fotogene motiver som minner oss på at en ny årstid har begynt. For eksempel tyttebærbusker og grener med røde epler.

Høsten er også en opplagt anledning for å ta flotte portrettbilder.

5. Lek med speilinger

Bilde av vanndam i høstskog

Du trenger ingen innsjøer for å få en flott gjenspeiling av høstskogen – en vanndam kan også gjøre jobben. 

© Shutterstock

Hva er vel vakrere enn et gyllent landskab? To gylne landskap! Hvis du har mulighet for det, kan du bruk gjenspeilingen en innsjø til å skape en gjentagelse av en trerad i høstfarger.

Du kan fort oppleve at vannet er for urolig til at du kan få en knivskarp gjenspeiling. Da kan du bruke et gråfilter til å få lange lukkertider som gjør vannoverflaten mykere. Husk et stativ til kameraet.

Har du ikke en innsjø til rådighet, kan du også bruke en vanndam – gå helt ned på kne, for da vil sammen virke større.

Les også: 5 tips for gode bilder av gjenspeilinger

6. Planlegg bildene dine

OK, greit nok – på høsten er det ganske vanskelig ikke å få flotte bilder, uansett hvilket tidspunkt på dagen du tar dem. 

Men hvis du virkelig vil ha fargene til å stå fram, bør du vente med å gå tur i skogen til rett rundt soloppgang og solnedgang. De røde og gule nyansene blir langt mer mettede, når de er badet i et gyllent morgen- eller kveldsskjær.

Du kan selvfølgelig også stramme opp fargene i etterbehandlingen

I Fordelssonen kan du blant annet få full kontroll på hvitbalansen med denne videoguiden. (kun for abonnenter)

Redaksjonen anbefaler:
Bli en bedre naturfotograf med Seasons 

I videoserien vår Seasons kan du følge naturfotografen Morten Hilmer når han drar ut i naturen for å fotografere storslåtte landskap og ville dyr. Bli med når den profesjonelle fotografen er på fototurer i Finland, Danmark og Norge mens han deler rundhåndet av tipsene og triksene sine.

I onlineuniverset vårt, Fordelssonen, finner du hele tre sesonger av Seasons og en drøss videokurs, veiledninger, forhåndsinnstillinger og mye mer. Tegn et abonnement på Digital FOTO og få tilgang til Fordelssonen med én gang. Se mer her. 

Kanskje du er interessert i...