Barnefoto av liten pike som blåser løvetann i solen

Les om hvordan du får gode, naturlige bilder av de minste i familien. 

© Shutterstock

Slik får du gode bilder av barn og barnebarn

Spontanitet og umiddelbarhet gjør barn til opplagte motiver for en portrettfotograf. Men for å få gode barnebilder er du nødt til å ta i bruk helt andre midler enn når du fotograferer voksne.

2. august 2018

Barn er veldig takknemlige motiver, da de som regel har færre hemninger og er langt mer spontane enn voksne. 

De er også helt annerledes å fotografere, og det er f.eks. helt avgjørende at du kan holde på barnets oppmerksomhet og at du rekker å få bildet i boks før barnet mister tålmodigheten.

Vi har samlet et par enkle tips som du kan bruke, når du tar barnebilder:

1. Arrangér barnefotografering etter frokost

De fleste barn er friske og fylt med energi når de har fått frokost. 

Å arrangere fotograferingen her vil derfor øke sjansene dine til å få et bra bilde før barna blir trøtte og grinete. 

Læs også: Slik får du frem et naturlig smil i portrettbilder

2. Ta med barnets yndlingsleke eller en bamse

Spesielt mindre barn kan fort bli utrygge hvis de skal fotograferes et ukjent sted – eller av en person de ikke kjenner. 

Sørg derfor for at barnet får med seg et leketøy eller en bamse de er glad i, og som du kan vifte med bak kameraet når du skal ha oppmerksomheten deres. 

Les også: La barna ta bilder

Barnefoto

Barnet trenger ikke se i kameraet når du tar barnebilder. Du må naturligvis også ha blikk for lys, komposisjon osv. for å få det perfekte bildet i boks. 

© hiva sharifi // Unsplash

3. Involvér barnet i prosessen

De fleste barn er nysgerrige, og som fotograf vil du helt sikkert få mer velvilje hvis du lar dem ta på kameraet og trykke på knappene. Slå eventuelt kameraet av først.

Vis også bildene til barnet underveis – så vil det garantert også komme med morsomme og fantasifulle forslag til bilder.

> Les mye mer om portrettfotografering her

Profftips: Du har 20 minutter

Når du fotograferer barn, har du et vindu på ca. 20 minutter uansett om barnet er ett eller ti år gammelt.

Hvis du er heldig, får du dine 20 minutter med det samme, andre ganger må du jobbe med barnet, leke og snakke i en halv time før barnet gir deg tillit og er klart til å få tatt bilder.

Start med de bildene du MÅ ha i boks, og hvis det er mer energi igjen i barnet kan du eksperimentere med poseringer og lys til slutt.

La være å starte med noe voldsomt avansert - du kan ikke forvente at et barn kan eller vil ta i mot vanskelige instrukser, uansett alder. Det er en av grunnene til at barnefotografi er morsomt.

Inspirasjon og veiledning i Digital FOTO

I Digital FOTO nummer 12/2018 får du massevis av inspirasjon og veiledning til flotte barneportretter både utendørs og innendørs.

Du får også et par av de snåle idéene som både modellene dine og resten av familien vil elske, men som krever litt mer både i fotograferingen og bildebehandlingen. 

Slik fotograferer du barn


Tegn abonnement på Digital FOTO, og les bladet med det samme på smarttelefonen eller nettbrettet med Wype-appen. Her får du dessuten tilgang til de siste fem numrene av Digital FOTO.

Kanskje du er interessert i...