Ung kvinne fotografert i motlys med «rim light»

Det er ikke så vanskelig å skape de vakre motlysportrettene. Her forklarer vi hvordan du gjør det. 

© Shutterstock

Slik skaper du rim light i portrettene dine

Med en enkel teknikk og et hvilket som helst objektiv kan du skape stemningsfulle og vakre portretter som det over. Nedenfor kan du lese mer om hvordan du gjør det.

21. juni 2021 av Sarah Marie Winter

Det er ikke bare himmelen som blir vakrere når dagen går mot slutten – også lyset fra solen endrer karakter totalt. 

Det blir både lavere, mykere og varmere, noe som gjør det mye lettere å jobbe med enn det harde dagslyset. Derfor kaller også mange fotografer den gylne timen for den magiske timen.

Lyset egner seg ikke bare til landskap, men også spesielt til portretter, ettersom du nesten ikke får skygger på ansiktet til modellen hvis du har solen i ryggen når du fotograferer.

> Les også: Dette må du vite om portretter

Liten gutt med kanin på eng i den gylne timen

Såkalt rim light skaper et lett og stemningsfullt uttrykk i ethvert portrett. 

© Shutterstock

Motlys skaper lysende omriss

Du kan imidlertid få enda bedre resultater hvis du plasserer modellen din mellom kameraet og solen. Den lave solen vil nemlig skape et lysende omriss av personen, og det er dette som blir kalt "rim light" på engelsk.

Innen studiofotografering spekuleres det faktisk i å bruke lysoppsett som skaper nettopp dette omrisset, men det er altså mulig – og relativt lett – å få til det samme uttrykket i naturlig lys.

Rim light gir deg ikke bare et stemningsfullt portrett – det får også modellen til å stå frem fra bakgrunnen fordi omrisset rett og slett tegnes opp. I tillegg kan motlyset gi deg store, myke reflekser som skaper en drømmende effekt.

> Les også: Dette er de beste kamerainnstillingene til portrettbilder

Myrsnipe i motlys og «rim light» i den gylne timen

Du kan også bruke teknikken på dyr – men da må du ofte være litt raskere enn ved portretter av mennesker. 

© Shutterstock

Stor blenderåpning og punktmåling

For å få det mest flatterende perspektivet og flottest bakgrunnsuskarphet bør du fotografere på 85–135 mm. Velg en blender på F2.0–3.5 for å få skarphet i hele ansiktet og uskarphet i bakgrunnen, og sett lukkertiden til 1/250 sekund.

Bruk autofokus og legg fokuspunktet på det nærmeste øyet. Hvis motlyset gjør at autofokus ikke vil lystre, bytter du til manuelt fokus.

Hvis du fotograferer på et halvautomatisk program som blenderprioritet, kan det være lurt å bruke punktmåling og måle på et lyst område i ansiktet, for ellers har lysmåleren i kameraet en tendens til å undereksponere bildet.

Se også: Ta praktfulle bilder med et komplett kurs i Lightroom

Kanskje du er interessert i...