Ung kvinne i profil ser ut av et vindu i svart-hvitt

Å be modellen sin om å snu siden deg til er en enkel metode for å skape mer drama i portrettet. Noen ganger kan det også skape en flott effekt å plassere vedkommende så tett på vinduet at det oppstår en gjenspeiling. 

© Shutterstock

Ukas utfordring: Portretter i profil

Du trenger ikke et profesjonelt fotostudio for å få sterke portretter – med naturlig lys og et par triks kan du komme langt. Vi utfordrer deg til å ta et portrett i profil, og lenger nede forteller vi deg hvordan du kommer i gang.

1. juli 2019 av Sarah Marie Winther

Det kan være en god idé å utfordre deg selv som fotograf - det gjør deg både bedre og tvinger deg til å tenke i nye, kreative baner. 

Men det er ikke alltid helt enkelt å motivere seg selv. 

Derfor gir vi deg denne uken en utfordring som vi håper du vil ta. Du får 3 enkle tips til å få blinkskudd, og vi håper at du vil dele resultatene dine med oss - på instagram, hvor du kan tagge diginordic, og i vår store fotokonkurranse

Kanskje er det ditt portrettbilde i profil som kommer på trykk i bladet eller kommer på Digital FOTOs instagram-konto? 

Ukas utfordring: Ta et portrettbilde i profil

Portrettfotografering er en populær sjanger – og det med god grunn. Mennesket er et alltid interessant motiv, for det er ingen ansikter som er helt like, og selv den minste endring i en persons ansiktsuttrykk eller kroppsholdning kan gi veldig annerledes bilder. 

Med ordet "portretter" tenker nok mange på et ansikt sett forfra, men faktisk kan et ansikt som er delvis skjult for kameraet, være et minst like interessant motiv. En god metode for å øke mystikken og dramatikken i et portrett er for eksempel ved å fotografere modellen fra siden – eller i profil, som det også heter. 

> Les også: Her får du alt du må vite om portrettfotografering

Når modellens ansikt er i profil, vil vedkommendes kinnben, nese og kjeve bli tydeligere, og derfor er det også en effektiv metode for å vise styrke, mot og makt. 

Hvis modellen din har markante ansiktstrekk, vil denne portretttypen framheve dem, og det kan gi deg et helt unikt bilde.

> Les også: Hva er et portrettobjektiv? 

Ung mann sitter i en stol og ser ut av et vindu

Stemningen i portrettet ditt kommer helt an på hvor du stiller deg i forhold til lyset og modellen din. Her står fotografen på motsatt side av lyset, og derfor er store deler av ansiktet til modellen blitt mørke.

© Shutterstock

Det finnes mange tilnærmingsmetoder for å ta portrettbilder i profil, men én ting er sikkert: Det trenger ikke være vanskelig eller dyrt. 

Vi utfordrer deg til å ta et portrett i profil, og her får du tre tips for hvordan du skal gripe utfordringen an.

> Les også: Dette er de beste kamerainnstillingene for til portrettfotografering

1. Finn den beste siden til modellen din

Noe av det beste med å ta portretter i profil er at du kan velge den siden av modellens ansikt som du liker best. 

Sjekk for eksempel om det ene øyet er større enn det andre, og om det er noen kviser, arr, piercinger eller tatoveringer du vil skjule. 

> Les også: Slik får du fram et naturlig smil i portrettbilder

Du kan også spørre modellen om hvilken side hun eller han liker best selv. 

De fleste har tatt mange bilder av seg selv og har derfor en side de liker best å bli fotografert fra. 

> Les også: 3 tips til posering i portrettbilder

2. Bruk naturlig lys fra et vindu

Du kan ta portrettbilder overalt, men et av de enkleste og beste stedene er foran et vindu. Velg et vindu med godt lysinnfall – jo mer, desto bedre. 

Pass på at solen ikke skinner direkte inn gjennom vinduet, og at bakgrunnen er fri for forstyrrende elementer. 

> Les også: 5 tips for å få flottere bakgrunner i bildene dine

Det er bra hvis bakgrunnen er mørk, for det vil samle fokus rundt modellen din og forsterke det dramatiske uttrykket. Hvis ikke du har en ren og/eller mørk bakgrunn, kan du lage din egen ved å henge opp et svart laken på veggen med gaffatape. Det er best hvis lakenet er helt glatt.

Plasser modellen dine med nesen rettet mot lyset, så lyset treffer ansiktet forfra. 

> Les også: Slik fotograferer du enkelt i high key og low key

Liten jente trekker fra  gardiner og ser ut av vindu

Du kan velge å bruke vinduet uten å vise i bildet at det er et vindu der, slik som det er gjort på bildet over. Men du kan også bruke det til å fortelle en historie, som her, hvor de tunge gardinene rammer inn ansiktet til jenta. 

© Shutterstock

3. Eksperimenter med flere vinkler

Når du har kontroll på modellen og bakgrunnen din, er det tid for å fotografere. Still deg først med ryggen til vinduet så det kommer mest mulig lys på ansiktet til modellen din, og fotografer vedkommende i profil.

> Les også: Slik bruker du programtillegg til å forbedre portrettene dine

Når du har fått et bilde du er fornøyd med, flytter du deg til den andre siden av modellen så lyset treffer siden som er skjult for kameraet. 

Du vil oppdage at stemningen endrer deg så fort lysforholdene forandrer seg.

> Les også: 6 ting du ikke må gjøre når du redigerer portretter

Så er det din tur!

Nå er du godt forberedt på å gå ut og ta portrettbilder i profil, så da gjelder det bare å slenge kameraet over skulderen og sette i gang. Husk at bildene dine ikke trenger å se ut som bildene i denne artikkelen. 

Vi håper at du vil dele bildene dine med oss. Det kan du gjøres ved både å tagge oss på Instagram (skriv @diginordic i beskrivelsen) og selvfølgelig ved å sende inn bildene til fotokonkurransen vår.

Riktig god fornøyelse!

Kanskje du er interessert i...