Selv om et bilde er riktig eksponert og kamerainnstillingene er finjustert etter alle kunstens regler, kan et bilde av og til mangle noe likevel.
Det kan være vanskelig å sette fingeren på det når du er opptatt med fotograferingen, men det er sannsynligvis storytelling i bildet – eller mangelen på det – som er problemet.
Men hva omfatter egentlig dette begrepet, og hvordan kan du bruke det aktivt i fotograferingen til å bli en bedre fotograf? Dette og mye annet får du svaret på her.
Hva er storytelling?
Det engelske ordet kan oversettes til historiefortelling, og det er i bunn og grunn også dette det handler om når du vil gjøre det til en del av måten du tar bilder på.
Du kan nemlig også bruke storytelling til å skape interessante fortellinger i bildene dine.
Ofte krever det langt mindre enn du kanskje først skulle tro, og i det neste punktet ser vi nærmere på hva du som fotograf kan bidra med for å gjøre historiefortellingen tydelig i bildene du tar.
>Les også 9 tips til å bli en enda bedre fotograf
Hvordan lager du god storytelling?
God historiefortelling i bilder, videoer, timelapser og mye mer krever bare at du som fotograf kan se fortellingen for deg.
Hvis du er i tvil om hva du skal fortelle og hvordan du skal bruke storytelling til din fordel, kan du hente inspirasjon fra hvordan andre fotografer i sjangeren du fotograferer mest har valgt å vinkle og beskjære bildene sine.
Dyktige naturfotografer kan for eksempel fange fantastiske historier som utspiller seg i ørnereder når en hunnørn lander med mat til ungene.
På samme måte kan profesjonelle portrettfotografer bruke riktige instruksjoner og lyssetting til å fremkalle mimikk og uttrykk som forteller hele livshistorien til modellen med bare ett blikk.

Bildet er et godt eksempel på hvordan du ved hjelp av riktig beskjæring kan skape fortellingen om at bjørnenes interesse er vekket.
© ShutterstockHvordan lager du storytelling med bilder?
Vil du skape enda bedre storytelling i bildene dine, er det lurt å stille deg selv spørsmål som for eksempel «Hva er det jeg har lyst til å fortelle med bildet?» og «Hva er det viktigste i bildet som jeg vil fokusere på og bruke i storytellingen min?».
Når du stiller deg selv disse spørsmålene, blir det nemlig også lettere å vite hva som skal være med og hva som ikke trenger å komme med i bildet for at storytellingen skal være plass.
Det er ofte viktig at du skjærer helt inn til benet og kun fokuserer på det aller viktigste i bildet som bidrar til å fortelle historien.
Se sjekk bildet ditt grundig rett etter at du har tatt det, og se gjerne etter forstyrrende elementer.
Det kan for eksempel være strømkabler som ødelegger landskapsbildet eller en irriterende reklame i et gatebilde.

Du kan forsterke fortellingen din ved å bruke linjer og uskarpe forgrunner, og du kan fokusere og peke mot det viktigste i bildet ditt.
© Holger Svend AndersonHvordan lager du storytelling med video?
Hvis du i stedet slår på kameraets videofunksjon, vil du oppdage at det nå blir ekstra viktig at bildedelen har klar storytelling i alle videoklippene du setter sammen.
Det kan være ødeleggende for en video hvis storytellingen din ikke er den samme gjennom hele filmen.
Seeren blir nemlig svært fort forvirret hvis storytellingen er uklar eller rotete.
Det er for eksempel også viktig at klippene henger sammen i en logisk rekkefølge, så hvis videoen starter om ettermiddagen og slutter om kvelden, kan du ikke sette inn et klipp fra soloppgangen.
Storytellingen i videoene dine kan også bli bedre ved å blande opptak med forskjellige brennvidder, så hvis du har tatt opp et klipp med vidvinkel, kan du bruke en zoom på teleenden til å ta et nærbilde som kan komme etterpå.
Det kan vise seeren nøyaktig hva du som fotograf synes er viktig og fremheve det i storytellingen din.
Denne prosessen fra vidvinkel til tele kan gjøres flere ganger hvis du har nok brennvidder til det. Det kan også gjøres i omvendt rekkefølge.
Hvis du for eksempel zoomer inn på en ruin i ødemarken på 200 mm, gir det god mening å ha et klipp tatt med en vidvinkel på for eksempel 24 mm for å vise omgivelsene.
>Les også Slik lager du timelapsevideo