Hav og klipper i solnedgangen
© Mads Peter Iversen

Skap balanse i landskapsbildene dine med tre viktige tips

Landskapsfotograf Mads Peter Iversen tar fantastiske landskapsbilder fra Norden, og her får du de tre beste tipsene hans til å skape bedre balanse i bildene dine.

Profesjonelle landskapsfotografer som Mads Peter Iversen bruker ofte mange timer på å få et helt perfekt bilde, både i fotograferingen og i bildebehandlingen, men hvis du ikke har tid og lyst til det, kan du også komme langt med tre enkle tips. 

1. Sørg for luft rundt motivet

Når du først har kommet hjem fra fototuren, er det vanskelig og ofte veldig tidkrevende å endre bildet slik at du for eksempel får med litt mer av en skog, et fjell eller en innsjø på den ene siden av bildet. 

Derfor er det første tipset at du bør skape plass på hver side av motivet ditt mens du er ute og fotograferer, enten ved å gå litt tilbake eller ved å bruke et objektiv med større vidvinkel.

Du kan alltids skjære bort deler av bildet etterpå slik at motivet blir sterkere når du redigerer det.  

Du kan følge Mads Peter Iversen på Instagram nedenfor, hvor du kan se flere av bildene hans. 

2. Fjern forstyrrende elementer på sidene

I de fleste redigeringsprogrammer har du tilgang til flekkreparasjonspenselen eller kloningsverktøy som kan hjelpe deg med å fjerne uønskede elementer i bildet.

Du kan bruke dem til å redigere deg frem til bedre motiver, og det krever bare at du ser på sidene av bildet ditt, der klipper, skilt eller annet kan være i veien og ødelegge komposisjonen din.

Hold eventuelt en hånd eller en pappbit opp foran skjermen der forstyrrelsen er og se hvordan bildet ditt endrer seg.

For mange distraherende elementer, særlig på sidene, forstyrrer blikket og gjør bildet mer rotete å se på, så når du har funnet og fjernet de forstyrrende elementene, får du et enklere motiv som er mer interessant.

I redigeringsprogrammet Lightroom kan du fortløpende følge med og se om bildet ditt blir bedre enn det var i utgangspunktet ved å bruke Y-tasten på tastaturet. Da viser programmet deg et før- og etter-bilde.

Du kan også enkelt lage en kopi av bildet ditt ved å høyreklikke på bildet og klikke på Create Virtual Copy. Deretter kan du gjøre endringer på kopien uten at det påvirker det opprinnelige bildet.

>Send oss dine beste bilder til Månedens fotokonkurranse

3. Beskjær deg til bedre balanse

Noen fotografer beskriver det som at motivet må være i likevekt for at det skal bli et bra bilde. 

Hvis du for eksempel har et fjell på venstre side av motivet og et flatt hav på den andre siden, sier vi at bildet «tipper» mot venstre fordi det er mer informasjon på den siden av bilderammen.  

Ofte kan du imidlertid beskjære deg til likevekt slik at du for eksempel får med en øy i havet på høyre side eller skjærer bort noe av fjellet på høyre side. 

Du kan følge Mads Peter Iversen på YouTube her, hvor han jevnlig legger ut flere instruksjonsvideoer om landskapsfotografering. 

Les også Fem tips til bedre landskapsbilder

Kanskje du er interessert i...